Wat is een RS-virus infectie, hoe herken je het en is het dodelijk?

RS-virus staat voor respiratoir syncytieel virus, een virus dat verkoudheid veroorzaakt. Verkoudheid lijkt niet ernstig, en is het in veel gevallen ook niet, maar waar een verkoudheid, veroorzaakt door het RS-virus, bij volwassenen meestal alleen tot ‘gewone’ verkoudheidsklachten leidt, met als extra kenmerk vaak een hoest die mensen lang blijven houden, is het voor jonge kinderen een ander verhaal.

In ontwikkelingslanden is het RS-virus, na malaria, de grootste doodsoorzaak voor kinderen. In Nederland en België zijn er betere mogelijkheden voor bijvoorbeeld beademing, waardoor het sterftecijfer beduidend lager ligt.

Bijna alle baby’s / dreumesen komen met het RS-virus in contact. Het virus wordt overgedragen door ‘normaal’ contact: knuffelen, dicht bij elkaar zijn (het virus zit in uitgeademde lucht) etc. Bijna niet te voorkomen, zeker niet wanneer je kindje naar een kinderdagverblijf gaat. Ben dus alert wanneer je zelf “gewoon” verkouden bent: je zou zomaar besmet kunnen zijn met een voor baby’s en jonge kinderen levensgevaarlijk virus.

Het virus wordt overgedragen door direct contact (handcontact, knuffelen, inademen van uitgehoeste lucht). Baby’s raken vaak besmet door contact met een volwassene die gewoon verkouden lijkt. De symptomen zijn dan vaak hoesten, moeilijker ademhalen / benauwdheid en (lichte) koorts. Duurt het lang voordat je kindje opknapt, loopt de koorts op of is je kindje lusteloos en eet / drinkt het niet goed neem dan zeker even contact op met een arts. Wanneer de kleur van je kindje grauw wordt of wanneer je kindje blauwe lipjes krijgt mag je meteen 112 bellen voor overleg, dan is er vaak al sprake van een zuurstoftekort. Extra risico lopen baby’s die ’te vroeg geboren’ zijn en/of aan de beademing hebben gelegen.

In de meeste gevallen wordt een kindje vanzelf weer beter, maar soms is een ziekenhuisopname nodig. Een enkel kindje belandt zelfs op de Intensive Care afdeling. Ben dus alert, met name in de herfst en winter wanneer het RS-virus het meest voorkomt.

Voor meer informatie is deze pagina van de RIVM erg goed <klik hier> En er is hoopvol nieuws, er lijkt een medicijn op komst te zijn!

 

 

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Baby-nieuws: zeekoe geboren in Burgers’ Zoo [foto’s]

Aah, een baby! Altijd nieuws om blij van te worden: een geboorte. In dit geval …