Moderne versie van de familiefilm Annie [recensie]

annie-filmposterAnnie 2.0, zo zou je deze nieuwe film Annie kunnen noemen. De basis van het verhaal is hetzelfde: Annie is achtergelaten door haar ouders, blijft er in vertrouwen dat ze ooit terugkomen. Annie zit in een situatie met andere kinderen waar degene die voor haar zorgt dit alleen maar voor het geld doet. Ze wordt tijdelijk opgenomen in het huis van een rijke man, met een lieve assistente en een aardige chauffeur en ze heeft zelfs een hond, Sandy….

Ook in deze film ontdooit ze het hart van de rijke man en komen de nep-ouders Annie opeisen. En, niet onbelangrijk voor een film die geschikt is voor het hele gezin: hij loopt goed af!

We zijn met het hele gezin deze film gaan bekijken. Mijn man vindt de originele film Annie erg leuk, mijn kinderen (jongen en meisje van 8 jaar en een jongen van bijna 11 jaar) kenden deze film niet. Screenshot 2015-01-03 at 19.10.39Op de foto lijkt de bioscoop leeg, maar dat was omdat onze kinderen een voorkeur hebben voor de eerste rij en dat de meeste mensen die voorkeur niet delen 😉

De zaal was gevuld met mensen van allerlei leeftijden: echtparen van ‘middelbare leeftijd’, groepjes meisjes, gezinnen met kinderen in allerlei leeftijden. Zelden zie je tegenwoordig nog zo’n gemêleerd publiek aangezien de meeste films echt een specifieke doelgroep hebben.

Deze film is echter voor (bijna) iedereen leuk. Mijn jongste zoon vond hem ‘cool’, mijn dochter zat ademloos te genieten en zei direct na afloop dat ze deze nog wel 100 keer wil zien. Mijn man is niet tussendoor in slaap gevallen (en geloof me, dat is een compliment voor de film). Mijn bijna-puber vond het zingen allemaal ‘niet geloofwaardig’, maar zei na afloop dat hij de film “veel leuker dan verwacht” vond. Het leuk was, dat in de film zelf Cameron Diaz ook de draak speelt met het steeds in zingen uitbarsten.Annie-film-copyright-Trotse-Moeders

Toch horen de liedjes er bij, en hoewel de film in een modern jasje gestoken is, zijn de bekende en vertrouwde liedjes hetzelfde gebleven. Wij zijn naar de Nederlandse versie geweest en de liedjes zijn echt prima gezongen. Complimenten voor Aliyah Kolf, die niet alleen de gesproken tekst van ‘Annie’ als ook de liedjes prachtig heeft vertolkt.

Het is erg leuk om deze film te zien, wanneer je erg vertrouwd bent met de originele versie. Hoewel de verhaallijn wel herkenbaar is, is de film echt van deze tijd. Annie-film-copyright-trotse-moeders-2De ‘rijke man’ is rijk geworden met mobiele telefonie en wil burgemeester van New York worden. Voor de publiciteit lijkt het ‘handig’ om een pleegkind tijdelijk in huis te nemen. Annie is onverminderd optimistisch, vrolijk en lief voor anderen.

Wanneer je vergelijkt, zijn er wel verschillen: ‘rijke man’ Shacks is niet zo’n echte brompot als in de originele film en ook de leefomstandigheden van Annie zijn minder triest dan in de ‘eerste Annie-film’. Doordat de contrasten niet zo groot zijn, is deze film misschien minder indringend dan de film uit 1982.

Annie-film-copyright-trotse-moeders-3Maar dat is ook helemaal niet de bedoeling: de makers van deze film hebben bewust geen remake gemaakt. Zo heeft Annie wel krullen, maar niet rood zoals de ‘eerste Annie’. Alleen al door deze casting maken de makers een statement dat dit echt een andere film is.

Waar je beide films wel in kunt vergelijken is de glimlach die ze op je gezicht toveren. Deze film is ook weer hartverwarmend te noemen. Er wordt enorm goed geacteerd, door iedereen, en de film is een genot om naar te kijken. ‘Annie 2.0′ is echt een familiefilm die je meerdere malen kunt zien zonder hem beu te worden en het zou me niet verbazen wanneer het net zo’n klassieker wordt als ‘Annie 1.0’.

Annie-film-copyright-trotse-moeders-1

Annie is in de Nederlandse bioscopen te zien in de originele Amerikaanse versie (met Nederlandse ondertiteling), maar ook in een Nederlands gesproken versie.

annie-langwerpig

cast-annieCast Annie:
Quvenzhané Wallis (Annie);
NL: Aliyah Kolf
Jamie Foxx (Mr. Stacks);
NL: Alain Clark
Cameron Diaz (Miss Hannigan);
Katja Römer-Schuurman
Rose Byrne (Grace);
NL: Do
Bobby Cannavale (Guy);
NL: René van Kooten

Trailer Annie:

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Première van Hotel Transsylvanië 2 – verslag

Zondag ging deel 2 van de film Hotel Transsylvanië in première in Pathé Arena Amsterdam. …

Share
Share