Opa en het geheim van de smokkelaars

Marcus en zijn neefje en nichtje logeren in de zomer bij opa en zijn vrouw Gunilla. De kinderen willen graag weer op expeditie naar de Berg met de Drie Grotten, zeker na hun geheimzinnige vondst in een afgelegen tent. Bepakt en bezakt vertrekken opa,  Mina, Marcus Gabriel en hond Pelle naar de berg. Aan opa hebben ze tijdens de tocht niet veel, hij is vooral een grote last. In de derde grot vinden ze nog meer vreemde zaken zoals een zendinstallatie en pakketjes met wit poeder. Wanneer vier Russen met een helicopter op de berg landen, worden opa en de kinderen gegijzeld. Zal het hen lukken aan de smokkelaars te ontkomen?

Recensie
Stefan is toen het boek kwam, direct begonnen met het lezen.  Uiteindelijk heb ik  het voorgelezen aan de kinderen. Dit omdat het begin wat rommelig is voor kinderen. Bovendien loopt het verleden / heden ook door elkaar waardoor het er niet duidelijker op wordt. Ook wordt er in het begin aardig wat onbekende begrippen gebruikt die ik dan eerst moest uitleggen. Bijvoorbeeld  de uitdrukking: ‘’niet lullen maar poetsen’’  is niet een uitdrukking die ze kenden. We vonden het daarom dan ook een redelijk boek. Ze beleefden wel leuke avonturen maar de aandacht bleef niet lang geboeid bij het verhaal. Jammer want de andere recensies waren wel lovend maar sloten dus niet aan bij de belevingswereld van mijn kinderen.

Opa en het geheim van de smokkelaars – Per Olov Enquist
Jeugdboek, Hardcover, De Fontein, 160 pagina’s
Bestel dit boek hier via Bol.com>>>

About Ingrid

tonnie.hospers@zonnet.nl'
Ik ben getrouwd met Tonnie en moeder van drie kinderen. Myrthe geboren in 2002, Stefan in 2004 en Patrick 2006. De jongste is verstandelijk gehandicapt wat zich uit in een ontwikkelingsachterstand van ruim een jaar tot anderhalf. Hij zit op speciaal onderwijs maar is een heerlijk spontaan, lief, ondernemend maar soms ook erg ondeugend jongetje. Het hebben van een kindje wat anders is dan gemiddeld heeft natuurlijk wel zijn invloed op het wel en wee in het gezin maar we proberen er allemaal zo normaal mogelijk ermee om te gaan. Ik ben supertrots op alle drie mijn kanjers. Myrthe en Stefan leren door Patrick rekening te houden met anderen die anders zijn/denken/doen. Ze zijn lief behulpzaam en zorgzaam en hebben een groot verantwoordelijkheids gevoel t.o.v. hun broertje. Naast het recesseren werk ik nog 2 dagen in het ziekenhuis als secretaresse en 1 avond per week in de thuiszorg als ziekenverzorgende. Naast het zorgen voor anderen vindt ik lezen helemaal top evenals dingen ondernemen met het gezin en heerlijk buiten zijn. Lezen is voor mij een heerlijk moment voor mezelf hetgeen ik dan ook probeer iedere dag te creëren al is het maar een half uurtje.

Check Also

3 cadeau tips voor trotse opa’s en oma’s

Het is over het algemeen leuk om iemand anders een cadeau te geven. Zo geeft …