Zalmpakketjes uit de oven, met sinaasappel – recept uit Lekker Opscheppen!

Lekker opscheppen paperback omslagEen van de favoriete kookboeken van mijn dochter (8) en mij is het boek van Karin Luiten: Lekker Opscheppen! Een kookboek voor kinderen wat er erg aantrekkelijk uit ziet, vol staat met leuke weetjes, maar uiteraard ook recepten bevat van gerechten die lekker zijn voor het hele gezin en waarbij kinderen kunnen meehelpen. Voor de recensie van het boek, klik hier >>>>

Hier een van onze favoriete recepten uit Lekker Opscheppen: Zalmpakketjes uit de oven, met sinaasappel, voor het eerst gemaakt toen het Nederlands elftal moest voetballen en we een “Oranje maaltijd” hebben gemaakt (zie de menukaart, we hebben ook de wortelsoep uit dit kookboek gemaakt 😉

wortelsoep-menu-copyright-trotse-moeders

Nodig voor 4 zalmpakketjes:

  • vierkant stuk zalmfilet (ongeveer 500 g)
  • DSC035862 perssinaasappels
  • 1 flinke stronk broccoli
  • 2 lente-uitjes
  • zout & peter uit de molen
  • klontje boter om in te vetten
  • aluminiumfolie; vergiet
  • (NB vanwege de ‘oranje maaltijd’ hadden we de broccoli weggelaten en er worteltjes bij geserveerd)

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Zet een pan met water en een snufje zout op het vuur en laat koken
  • Verdeel de broccoli in kleine roosjes, Doe ze in kokend water.Zet de kookwekker op 1 minuut en giet ze dan goed af in een vergiet in de gootsteen. Laat goed uitlekken.
  • DSC03585Snij de zalm in 4 even grote stukken (of laat de visboer dat doen)
  • Snij 4 mooie dunne plakjes van de ene sinaasappel (dat gaat het makkelijkst met een scherp kartelmesje) en pers de rest uit. Pers ook de andere sinaasappel uit.
  • Leg 4 grote stukken (30×40 cm) aluminiumfolie plat op het aanrecht. Kwast het middelste stukje, waar de vis op komt, in met wat zachte boter.
  • Bestrooi de zalmmoten aan beide kanten met zout en peper. Leg ze op het folie. Leg er een plakje sinaasappel op
  • Strooi de broccoliroosjes erop en ernaast
  • Knip de lente-ui in ringetjes en strooi erover
  • Schep over elke zalm 2 eetlepels vers sinaasappelsap
  • Vouw de pakketjes zorgvuldig dicht. PS: Je kunt ze in de koelkast bewaren als je niet meteen gaat eten, maar ze mogen niet ijskoud de oven in, dus haal ze er dan een half uur voordat ze de oven in moeten alvast uit.
  • Leg ze op de bakplaat en schuif die 12 minuten in het midden van de oven. Dikke stukken zalm: 2 minuten langer.
  • Laat iedereen aan tafel zelf z’n pakje openmaken. Lekker met rijst, gebakken aardappels of aardappelpuree.

DSC03584

Je ziet hoe kindvriendelijk dit recept is opgeschreven. De rest van het kookboek is ook zo duidelijk! En de zalmpakketjes zijn lekker voor jong en oud!

Lekker opscheppen! – Karin Luiten
Bekijk op bol.comKookboek voor kinderen
Paperback, 120 pagina’s, uitgeverij Ploegsma
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 20 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van bijna 18 jaar.

Check Also

Lieke is verliefd [recensie]

Lieke is verliefd op Sam. Ze vertelt het aan niemand. Maar Eva merkt het best! …

Share
Share