Het Sinterklaasboek & Het Kerstboek

Dit omkeerboek beschrijft de belevenissen van Otje en zijn zusje Nenny aan het einde van het jaar, rond Sinterklaas en rond kerst.

In Het Sinterklaasboek beleven Otje en Nenny de intocht, het schoen zetten, het maken van verlanglijstjes, het bezoek aan een groot warenhuis waar ze Sinterklaas en Zwarte Piet ontmoeten, en de uiteindelijke 5 decemberavond. De spanning loopt hoog op. Otje heeft een grote wens, een hondje, maar zal hij dat ook krijgen?

In Het Kerstboek hebben Otje en Nenny kerstvakantie en gaan samen met hun vader een kerstboom kopen. We komen er achter dat hun vriendje Wibo dit jaar geen kerst zal vieren. Zijn moeder ligt in het ziekenhuis en zijn vader heeft geen zin in feestvieren. Toch gaan Otje en Nenny op eerste kerstdag naar het huis van Wibo en daar wordt het een echte kerst.

Recensie
Ik ging met dit boek even terug in de tijd. Vroeger heb ik Het Sinterklaasboek en Het Kerstboek zelf ook gehad en (meermalen) gelezen. Vroeger waren het alleen twee aparte boeken, nu zitten ze beide in een band en kan je na Sinterklaas het boek omdraaien, om over de kerst te gaan lezen. Ik had veel ‘o ja’-momenten, het verhaal gaat precies zoals ik het me herinnerde. Wel grappig hoe je beeld vertekent in de loop van de tijd. Ik dacht dat de hoofdstukken heel lang waren, maar ze zijn gemiddeld slechts twee á drie bladzijden.

Het Sinterklaasboek roept een gezellige sfeer op. Het is koud, donker en Sinterklaas komt in het land. Spannend, om hem echt te ontmoeten, zou hij mij nog kennen? En wat zou ik krijgen op pakjesavond? Gaat mijn grote wens in vervulling. Het is een mooi verhaal om voor te lezen aan wat oudere kleuters en ook oudere kinderen, die het overigens op een gegeven moment zelf kunnen lezen.

Het Sinterklaasboek begint tijdens de intocht van Sinterklaas en eindigt als Otje op 5 december na het uitpakken van alle cadeautjes in bed ligt. Half november kan je dus beginnen met voorlezen en het langzaam uitsmeren tot en met 5 december. Hetzelfde geldt voor Het Kerstboek, ook daar kan je in de aanloop naar kerst goed mee beginnen. Het begint op school, vlak voordat de kerstvakantie begint als juf het kerstverhaal aan de klas vertelt. Het duurt nog even voordat het echt kerstmis is. En het boek eindigt ’s avonds op eerste kerstdag.

Het kerstboek lijkt op wat oudere kinderen gericht. De veelvoorkomende stress in de aanloop naar kerst wordt leuk beschreven. Otje wordt door zijn omgeving flink aan het denken gezet over de betekenis van kerstmis. Een leuke aanleiding om hier met je kinderen over in gesprek te gaan.

Het Sinterklaasboek en Het Kerstboek zijn qua taalgebruik volgens mij wat gemoderniseerd ten opzichte van de oorspronkelijke uitgave. Ook de illustraties zijn vervangen, deze uitgave is geïllustreerd door Harm van Straaten. Ze zijn wat luchtiger en daarmee wat vriendelijker vind ik dan de oorspronkelijke illustraties die ik me herinner.

Wat ik, net als vroeger, erg leuk vind aan beide boeken, is dat aan het eind van nagenoeg ieder hoofdstuk Sinterklaas- en kerstliedjes staan, voorzien van niet al te ingewikkelde pianomuziek. Vanaf mijn elfde had ik pianoles en haalde elk jaar deze boeken tevoorschijn om de liedjes op piano te spelen. Ik heb maar zo het vermoeden dat dat weer gaat gebeuren met dit boek, er staat nog steeds een piano bij mij thuis. Maar ook op blokfluit, en ik denk nog veel meer andere instrumenten, zijn deze liedjes prima te spelen.

Het Sinterklaasboek &  Het Kerstboek – Jaap ter Haar
Prentenboek, hardcover, 128 pagina´s, Uitgeverij Ploegsma
Bestel dit boek hier via Bol.com>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Kersttoespraak van de Koning – 2019

Je moet het maar doen: voor vele camera’s een Kersttoespraak houden waarvan je bij voorbaat …