23 weken zwanger

Wanneer je 23 weken zwanger bent, ben je al over de helft van je zwangerschap!

Je baby
Je kindje is nu ongeveer 30 centimeter lang en weegt nu zeker een pond (500 gram). Je kan nu je kindje misschien al zien bewegen. De bloedvaten in de longen ontwikkelen zich nu zo zodat je baby kan ademhalen. Je kindje ademt nu natuurlijk nog geen lucht in, maar laat wel het vruchtwater in en uit de longetjes stromen. Dit is oefenen om de longen te laten rijpen voor straks na de geboorte.

Geluiden en bewegen
Met de baby’s scherpe oren hoort hij of zij al een heleboel geluiden. Harde geluiden zoals de stofzuiger en het blaffen van de hond horen de baby’s al erg goed door de baarmoeder heen. Men zegt dat vanaf dit stadium van jouw zwangerschap je baby een gevoel voor dansen kan ontwikkelen. Dus zet de radio eens aan en zwaai en draai eens lekker op de muziek. Wie weet wat het oplevert…

Je lijf
Het kan heel goed dat je enkels en voeten beginnen te zwellen. In het bijzonder aan het eind van de dag of tijdens de hitte van de zomer. Door tragere doorstroming van het bloed in je benen met de veranderde samenstelling van je bloed kunnen leiden tot waterberging. Dit veroorzaakt een zwelling, ook wel oedeem genoemd. Je lichaam zal zich na de bevalling ontdoen van het extra vocht; dat is de reden waarom je na de geboorte zo vaak moet plassen en veel zweet. Lees meer over zwanger en vocht vasthouden >>

Infecties
Je bent nu gevoeliger voor infecties. Van blaasontsteking, schimmelinfectie in je vagina tot een ooginfectie door bedorven cosmetica. Je kan jezelf natuurlijk proberen te weren hiertegen. Gebruik nu bijvoorbeeld even geen cosmetica tester in winkels, zet weer eens je bril op in plaats van lenzen en trek eens wat vaker schoon ondergoed aan (wassen minimaal op 60 graden). Toch kan het goed zijn dat je ondanks de voorzorgsmaatregelen toch een infectie oploopt. Raadpleeg dan altijd je huisarts. Geef altijd aan dat je zwanger bent bij huisarts en apotheek. Ook al loop je met een gigantische buik rond; het is vaak geen overbodige luxe om te melden!

Lees ook:
Ik ben … weken zwanger. Alle weken op een rij
22 weken zwanger
24 weken zwanger

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Waar wil jij sterker in worden?

Wanneer je zwanger bent, of Trotse Moeder van een of meerdere kinderen, ziet je leven …

Share
Share