De overwintering op Nova Zembla

In 1596 vaart stuurman Willem Barents voor de derde maal uit voor een reis om de Noord, in de hoop een doorvaart naar China te ontdekken. De tocht verloopt rampzalig: het schip raakt vast in het ijs en de bemanning moet overwinteren op de barre kust van Nova Zembla.
Ze bouwen het Behouden Huys en brengen daar tien eenzame maanden door, geteisterd door honger en bittere kou. Ten slotte proberen ze, verzwakt en uitgeput, in twee open bootjes de bewoonde wereld te bereiken.
Een adembenemend, waarheidsgetrouw verslag – gebaseerd op het dagboek van een van de bemanningsleden – van een ongelooflijke reis.
Recensie:
De overwintering op Nova Zembla is een roman gebaseerd op het dagboek van Gerrit van der Veer, één van de bemanningsleden uit 1596. Een hoofdrol is weggelegd voor de jonge jongens Laurens en Jan. Het boek is een bewerking van het reeds in 1998 verschenen boek ‘Bevroren tijd’. Het is gelijktijdig met de allereerste Nederlandse 3D-film in de bioscoop, Nova Zembla, verschenen.
Het is lastig te peilen voor welke leeftijdsgroep het boek geschikt is. Qua schrijfstijl is het een jeugdboek, qua inhoud vind ik het boek vooral geschikt voor oudere kinderen. Op pagina 14 wordt bijvoorbeeld al de eerste ijsbeer gedood, op bloedige wijze. Verderop in het boek blijkt het ene na het andere bemanningslid de ontberingen niet te kunnen overleven, voor mijn oudste dochter van 9, vind ik het nog net even te heftig. Het boek is evengoed een, niet te ingewikkelde maar wel boeiende, historische roman voor volwassenen.
Gaandeweg begon ik De overwintering op Nova Zembla steeds interessanter te vinden. Het vertelt immers een waargebeurd verhaal. Dat de roman gebaseerd is op een dagboek van een overlevende, maakt het voor mij het alleen maar interessanter.
De overwintering op Nova Zembla is op een manier geschreven, dat je het gevoel hebt er zelf bij te zijn. Je voelt de kou, de angst en de onheilspellende sfeer. Nova Zembla is een vrij onherbergzaam gebied en je kan je bijna niet voorstellen dat het 400 jaar geleden mogelijk was, daar zonder onze moderne middelen te overleven.
Bekende namen uit de Nederlandse geschiedenis als Willem Barentsz en Jacob van Heemskerk krijgen een gezicht en blijken echte mensen met gevoel en ook met de nodige angsten te zijn. De overwintering op Nova Zembla is hiermee niet alleen een droge beschrijving van de geschiedenis, maar wordt ook een boeiend en aangrijpend verhaal.
De overwintering op Nova Zembla – Lieneke Dijkzeul
jeugdroman, paperback, 220 pagina´s, Lemniscaat
Bestel dit boek hier via Bol.com >>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Klaproos [recensie]

Wanneer ik de naam van de auteur van Klaproos, Anne-Fleur van der Heiden, invoer in …

Share
Share