Doet sneeuw pijn

Oh, bah… wat zie ik er toch altijd als een berg tegenop om een boek, gebaseerd op de waarheid, te gaan lezen. En dan zeker een boek als Doet sneeuw pijn. Maar wanneer ik me dan realiseer dat Carolien Spaans, degene die het boek geschreven heeft, veel meer redenen heeft om er als een berg tegenop te zien om het te schrijven, maar dat toch gedaan heeft, begin ik toch te lezen.

Het verhaal
Eindelijk hebben ze elkaar gevonden, Carolien en Jean Michel. Ze beginnen een leven samen, wat niet altijd even makkelijk is. Ze krijgen een prachtige zoon. Dan gaat Jean zoals elk jaar skiën met zijn vrienden en dit keer komt hij niet meer terug. Na de begrafenis rest er een levensgroot gat dat opnieuw gevuld moet worden. Maar hoe?

Mening
Het boek kreeg me vanaf het eerste hoofdstuk te pakken. Wat een heerlijk schrijfstijl. En wat puur en eerlijk. Eerst heerlijk meegenieten met de eerste ontmoeting en de date-tijd van Carolien en haar liefde Jean Michel. Over hun echte liefde, over hun kindje, over hun relatie en hoe deze zich verder ontwikkelt. Je ziet hoe gevoelig Carolien is, hoe je haar Jean echt nodig heeft wanneer ze paniekgevoelens heeft en hoe hij er steeds voor haar is.

Omdat ik de cover van het boek gelezen had, wist ik wat er ging komen. En toen het overlijden van Jean steeds dichterbij kwam, dacht ik steeds “hoe gaat ze dit redden?”. Maar Carolien blijkt sterker dan ze wellicht zelf gedacht had. Je kunt ook niet tevoren inschatten hoe het is wanneer je een dergelijk groot verdriet te verwerken krijgt. Carolien laat zien hoe het haar vergaan is. En dat doet ze enorm knap: eerlijk, intiem en dan toch nog met de humor die in het eerste stuk van het boek al zo heerlijk is.

Doet sneeuw pijn heeft me enorm geraakt. Het boek is wars van vals sentiment en komt daarom zuiver binnen. En dat verdient het ook, dat verdient Carolien. Dat haar verhaal anderen raakt, omdat niemand ècht kan voelen wat zij doormaakt. Een prachtig boek, wat nog lang blijft hangen. 5 sterren.

Doet sneeuw pijn – Carolien Spaans
Paperback, 205 pagina’s, uitgeverij Lebowski
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

13 december 2020 – Wereldlichtjesdag

Elke 2e zondag in december wordt Wereldlichtjesdag gehouden. Dit jaar valt Wereldlichtjesdag vrij laat, midden …