De brieven van Mia [recensie]

Laila woont samen met haar moeder, zus en broertje in een asielzoekerscentrum. Ze zijn gevlucht uit Syrië, waar Laila haar vader achter moest laten. Wanneer Laila voor een schoolopdracht de norse meneer Cohen moet helpen met huishoudelijke klusjes, vindt ze op zijn zolder een trommel vol met oude brieven. Laila begint nieuwsgierig te lezen en raakt helemaal in de ban van de Joodse Mia, die dapper in verzet komt tegen de nazi’s. Als een ware detective gaat Laila op onderzoek uit. Zou het Mia zijn gelukt om de oorlog ontvluchten?

Stukje bij beetje ontrafelt Laila samen met meneer Cohen de puzzel die Mia achterliet. Tijdens hun zoektocht komen zij telkens nieuwe herinneringen tegen. Herinneringen aan de oorlog in Nederland en aan de oorlog die Laila nog maar net ontvlucht is. Zo ontdekt Laila niet alleen hoe Mia zich staande hield tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar leert ze ook omgaan met haar eigen herinneringen aan de oorlog in Syrië.

Recensie
De brieven van Mia is het nieuwe kinderboek van ROSE stories en Oxfam Novib voor kinderen vanaf 10 jaar. Mijn dochter is 10 jaar en vertelde me onlangs dat ze “wel toe is aan wat zwaardere boeken”. Ik heb haar mijn favoriet laten lezen (Alleen op de Wereld) en hoewel ze af en toe moest huilen, was ze enorm onder de indruk en kon ze het boek prima lezen. Vandaar dat ik haar De brieven van Mia durfde te geven.

Mijn dochter vond het erg mooi. Ze vond het soms wel “heftig”, maar het was goed te doen voor haar. Dat merkte ik omdat ze het ook ’s avonds, voor het slapen-gaan las (ze kan zelf goed aangeven welke boeken ze dan wel of niet zou moeten lezen).

Ze vertelt zelf: “De brieven van Mia gaat over een meisje, Laila, die ongeveer even is als ik. Ze is gevlucht uit Syrië omdat het daar niet veilig was. Ze zit op een school met allemaal vluchtelingen, maar ze vindt het niet leuk en ze let nooit op. Toen moesten de kinderen van school ouderen helpen en Laila moest de zolder opruimen van een oude meneer (meneer Cohen) en ze vond daar een doos met brieven over Mia en Isa. Ze ging die brieven lezen, twee dagen achter elkaar.

De derde dag, toen ze naar meneer Cohen ging, kwam meneer Cohen naar boven en betrapte Laila. Toen mocht Laila niet meer komen. Ze ging toen uitzoeken wie Mia en Isa waren. Later kreeg meneer Cohen spijt en zocht hij Laila op en werd duidelijk wie Mia en Isa waren. De rest vertel ik niet want dat is heel spannend.

Persoonlijk vind ik het geweldig dat kinderen meer leren over de wereld van vroeger en van vandaag door het lezen van dit soort, prachtig geschreven, boeken. Mijn dochter is echt onder de indruk en het levert ook weer stof op voor gesprekken over wat er in de wereld gespeeld heeft en nu speelt.

De brieven van Mia – Astrid Sy
In samenwerking met Oxfam Novib
Hardcover, pagina’s, uitgeverij ROSE stories
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Waar ben je thuis? – Aaltje van Zweden

Aaltje van Zweden, inderdaad, de vrouw van Jaap van Zweden, heeft een nieuw boek geschreven. …

Share
Share