De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden [recensie]

Bekijk op bol.comDe 100-jarige man is terug. Een jaartje ouder, maar ook wijzer? De 100-jarige man Allan Karlsson en zijn kompaan Julius leiden een luxe, paradijselijk leven op Bali. De bodem van de koffer met geld die ze aan hun vorige strapatsen hebben overgehouden komt echter in zicht en eigenlijk vervelen ze zich maar. Een ballonvaart met voldoende flessen champagne voor de 101e verjaardag van Allan kan allicht tijdelijk voor wat spanning zorgen.
Door omstandigheden belanden ze in zee en de drenkelingen worden opgevist door een Noord-Koreaans militair schip op weg naar huis. Dat dat schip verrijkt uranium smokkelt voor Kim Jong-un weten ze op dat moment nog niet, maar Allan ontmoet vervolgens Kim Jong-un op een kritiek moment, wanneer de hele wereld, en president Trump met name, zich geprovoceerd voelt door de raketten die over de Japanse zee suizen.

In no time vormen ze het middelpunt van een diplomatieke rel waar veel leidende politieke figuren bij betrokken raken, van de Zweedse minister van Buitenlandse zaken tot Angela Merkel en Donald Trump aan toe.

Waar gaat het boek over?

Allan Karlsson heeft zich in de eerste 100 jaar van zijn leven zo min mogelijk druk gemaakt over de toestanden in de wereld. Tot het moment dat hij de tablet per toeval ontdekt. Het wereldnieuws houdt hij vanaf dat momenten letterlijk in handen en hij kan dan ook niet stoppen met het zoeken naar feiten en nieuws. Maar meer nog: hij kan ook niet stoppen met het te vertellen aan zijn kompaan Julius, die zich rot verveelt, omdat hij al in tijden niets illegaals heeft gedaan.

Als op een dag blijkt dat ze geen geld meer hebben, zelfs 100.000 dollar tekort hebben, komt het maar wat goed uit dat de heteluchtballon voor Allans 101-ste verjaardag wegdrijft van het hotel waar de twee verblijven en waar ze nog een rekening van 150.000 dollar moeten betalen.

De ballon steeg naar een hoogte van drie meter. Daarna vier. Vervolgens vijf. ‘Kijk eens aan!’ zei Allan. ‘Nu begint het een echt feest te worden.’

De heteluchtballon strandt in de Indische Oceaan, maar niet veel later worden ze gered door een Noord-Koreaans militair schip. Dat schip is op weg naar huis en smokkelt verrijkt uranium. Om hun eigen leven te redden doet Allan zich voor als een Zwitserse Kernwapenexpert.

Vanaf dat punt neemt het leven van Allan en Julius een heel vreemde wending en ontmoetten ze onder andere: VN-gazant Margot Wallström, Kim Jong-un, Donald Trump en Angela Merkel.

Recensie:

Vanaf dat momenten beleven de twee de meest wonderbaarlijke avonturen die zo gek zijn dat ze soms ook nog volledig waar zouden kunnen zijn.

Alles lijkt toeval in dit boek en tegelijkertijd is het zo geniaal geschreven dat je er nog in gelooft ook.

Daarbij is alles ook nog eens subliem in elkaar verweven. Er waren geregeld momenten dat ik dacht: zou dit echt zijn? Dan moest ik mezelf er toch weer aan herinneren dat het allemaal fictie is.

Zo geweldig hilarisch! Het zit boordevol droge humor die menig Nederlander wel kan waarderen. Zo weet hij bijvoorbeeld met de grootst mogelijke humor de geschiedenis van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un uit te leggen.

Wat een briljant schrijver is Jonas Jonasson!

De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden – Jonas Jonasson
Paperback, 382 pagina’s, uitgeverij Atlas Contact
Bestel dit boek hier >>>>

About Angela Stegeman

79.angela@gmail.com'
Mijn naam is Angela, ik ben geboren in 1979 (Almelo), echtgenote sinds 2002 en moeder van twee kinderen (2007 & 2011). Als kind hield ik dagboeken bij en schreef ik af en toe een verhaaltje. In 2003 begon ik met het schrijven van mijn eerste roman en in 2006 zette ik mijn eerste blogwoorden op internet. Inmiddels heb ik vele blogs, column, artikelen geschreven en staan er zo'n zestien boeken met mijn naam erop in de kast. Voorjaar 2020 kwam mijn boek 'Pumps, pillen en popcorn' uit bij Ellessy en voorjaar 2021 komt de roman 'Tijdrit' daar ook uit.

Check Also

Dubbel Zes – nieuwste roman van Daphne Deckers [recensie]

De boeken van Daphne Deckers over haar belevenissen als zwangere en als moeder heb ik …