Spelletjesdoos Fabu-Ludos

Fabu-LudosEen voor kinderen een wat ingewikkelde naam voor een spel. Spellen, moet ik zeggen. Fabu-Ludos is een doos met daarin alles om 11 verschillende spelletjes te spelen. Bekende spellen van vroeger in een ontzettend leuk sprookjes thema. Zowel de doos als de spelonderdelen zijn van dik karton. Alleen de dobbelstenen, de bewaarzakjes en de touwtjes aan de lades zijn niet van dit dikke karton gemaakt.

Fabu-Ludos 7Deze spelletjesdoos heeft twee lades. In de onderste lade vind je 5 verschillende vierkante bordjes die aan beiden kanten bedrukt zijn. In het bovenste lade liggen 3 bewaarzakjes en alle fiches.

Fabu-Ludos 9De laatjes schuiven zwaar; je moet dit met beleid doen. Voordeel is wel dat alles heel netjes in de laatjes blijft zitten, ook als je de doos gaat vervoeren naar bijvoorbeeld jouw vakantieadres.

Uit de gebruiksaanwijzing maak ik op dat je dus 11 verschillende spelletjes kunt doen, namelijk:

 • Fabu-Ludos 8Reversie
 • Go
 • Backgammon
 • Slangen en ladders
 • Mill
 • Ganzenbord
 • 4 op een rij
 • Chinees dammen
 • Ludo
 • Solitair
 • 3 op een rij

Fabu-Ludos 5Ik ken niet alle spellen. Er zit helaas geen Nederlandse gebruiksaanwijzing bij. Wel worden de spellen in het Engels, Frans en tig andere talen uitgelegd. Helaas is dit zeer summier, zonder beelden en ook met wisselende informatie in de verschillende talen.

Zo staat er in de ene taal wel bij welk nummer bord je nodig hebt voor dat specifieke spel, in een andere taal staat er dan alleen dat je een bord moet pakken. Niet heel handig; ik weet nu helaas nog niet precies hoe elk spel moet. Op zich kom je tegenwoordig wel al een heel eind met wat googelen en er gewoon je eigen feestje van maken…

Fabu-Ludos 3Een feestje zijn deze spellen zeker! De illustraties zijn erg leuk en spreken kinderen van 5 jaar tot 10 jaar zeker aan. De kartonnen fiches zijn niet altijd even handig. Vooral de kleine fiches vliegen soms alle kanten op. Mijn ervaring is dat het voor kinderen toch lastig is om een spel te spelen zonder stoten en zonder de dobbelsteen over het spelbord te laten rollen. Doordat alles van karton is, is het geheel wat kwetsbaar.

Fabu-Ludos 2Fabu-Ludos is voor mij desondanks een leuke toevoeging in de spelletjeskast. De ouderwetse basisspellen hadden we nog niet. Daarnaast is een spel als Backgammon opeens vele malen leuker om te doen dan met het saaie bruin/witte spel dat wij al in de kast hebben staan.

Maar bovenal vind ik dit pakket van het Spaanse merk Imaginarium een aanwinst voor als we op vakantie gaan, een weekendje weg zijn of bij opa en oma neer te leggen. Ter grootte van 1 regulier spel heb je maar liefst elf verschillende spellen die echt er heel leuk uit zien en altijd goed zijn om te spelen.

Fabu-Ludos 4

Share

About Saray

saray@hupemail.nl'
Met mijn man en onze drie dochters, huisdieren en veel boeken, woon ik in West-Friesland. Ik ben actief in de gemeente waar ik woon, werk fulltime, kook en tuinier graag en ben bovenal moeder.

Check Also

Speelgoed van het Jaar 2021

Dit jaar is de opzet van de Speelgoed van het Jaar verkiezing anders dan andere …

Share
Share