Sisyphus is moe

Sisyphus is moeEen jonge vrouw, een goed huwelijk, twee flinke zoons, vast werk: alles zit Danny Vanaudenhove ogenschijnlijk mee. Dan gaat het mis: na een ziekenhuisopname voor een relatief simpele ingreep verandert de jonge vrouw in 1987 in een wrak. Zonder duidelijke oorzaak komen de pijnen steeds weer op, zowat overal en zeer moeilijk te verzachten. Haar aangeboren optimisme wordt zwaar op de proef gesteld, zeker als niet alleen haar omgeving, maar zelfs ook veel hulpverleners met onbegrip en scepsis reageren. Danny laat de moed niet zakken en blijft zo goed mogelijk zorgen voor haar gezin, haar ouders en haar grootmoeder. Pas veel later blijkt dat Danny lijdt aan fibromyalgie, of wekedelenreuma en ook aan CVS.

Recensie
De Stichting Patiëntenfonds heeft sinds eind jaren ’90 en aan het begin van deze eeuw minstens acht maal de schrijfwedstrijd ‘De pen als lotgenoot’ georganiseerd. Ik weet dit, omdat ik in die periode een blauwe maandag vanaf de zijlijn betrokken was bij de organisatie. En als ik terugdenk ben ik zelfs ook eenmaal lid geweest van de voorjury.

‘De pen als lotgenoot’ was een wedstrijd voor mensen met een chronische ziekte met het doel hun ervaringen met de ziekte op papier te zetten. Hier zijn veel indringende en bijzondere verhalen uit voortgekomen. De verhalen van de winnaars werden ieder jaar gebundeld in een boek.

IMG_5768

Overigens bestaat de Stichting Patiëntenfonds volgens mij niet meer, want ook na driftig zoeken op google kan ik geen actuele sites vinden …

Sisyphus is moe zou in mijn ogen een waardige inzending voor de schrijfwedstrijd geweest zijn, zij het voor dat doel wel wat aan de lange kant. Het is immers een ervaringsverhaal van iemand die met een chronische ziekte leeft. In het boek vertelt Danny Vanaudenhove haar levensverhaal in de vorm van brieven aan medeauteur Felix Sperans.

IMG_5769

Dat verhaal begint in haar jeugd wanneer er met betrekking tot haar gezondheid nog niets aan de hand is en eindigt in het voorjaar van 2015 wanneer Danny haar laatste brief aan Sperans schrijft. De uitgebreide brieven van Danny worden afgewisseld met korte reacties van Felix. Voor mij voegen zijn reacties niet zoveel toe. Hij geeft aan het begin aan vragen te willen stellen aan Danny, maar die blijven vrij oppervlakkig.

IMG_5770
Fibromyalgie betekent letterlijk pijn in bindweefsel en spieren. Dit zijn de weke delen van het lichaam en daarom wordt de ziekte ook wel wekedelenreuma genoemd. Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar. CVS is het Chronisch Vermoeidheidssyndroom.

IMG_5771
Volgens mij is Sisyphus is moe vooral interessant voor lotgenoten van Danny, voor ervaringsdeskundigen, voor patiënten die ook lijden aan fibromyalgie en CVS. Sisyphus is moe is niet een roman waarin autobiografische elementen zijn verwerkt, het is echt een ervaringsverhaal waarin de ene tegenslag wordt opgevolgd door de volgende teleurstelling. IMG_5767Ik mis enige positiviteit en optimisme in dit boek. Het is al snel echt een aaneenschakeling ellende. Wat mij wel aansprak was hoe Danny tegen het einde van het boek opeens gaat aangeven hoe belangrijk de muziek van Leonard Cohen voor haar is. Afgezien van het feit dat ik diens muziek ook enorm kan waarderen, is dit gelukkig toch een sprankje vrolijkheid in een zwaar boek.

De titel Sisyphus is moe verwijst naar de Griekse god Sisyphus die door oppergod Zeus gestraft werd en een zwaar rotsblok de berg op moet duwen. Hij zal hier nooit in slagen.

Ik denk dat het feit dat Uitgeverij Gelderland geïnvesteerd heeft in het uitgeven van dit boek, een hart onder de riem van de hoofdauteur moet zijn. Het boek is ook goed ontvangen door de media, zoals hier en hier valt te lezen.

Sisyphus is moe – Danny Vanaudenhove & Felix Sperans
Ervaringsverhaal, paperback, 252 pagina’s, Uitgeverij Gelderland
Bestel dit boek hier >>>>

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Je kunt het dus wel [persoonlijk verhaal]

Als je me hoog bovenop de kast wilt hebben moet je dat tegen me zeggen. ‘Je …

Share
Share