Het gezonde familiekookboek

Wil je samen met je kind een gezond eetpatroon ontwikkelen en het eventuele overgewicht van je kind aanpakken? En wil je dit doen zonder dieet, zonder gevaar voor de gezondheid en zonder medische bemoeienissen? Dan is de Lekker Puh!!! Methode en Het gezonde Familiekookboek de  oplossing om op heldere wijze een gezond gewicht voor je kind te bereiken. Gemiddeld is in Nederland 14 % van de jongens en 17 % van de meisjes te dik. Overgewicht onder kinderen is dus een serieus probleem. In dit boek leren ouders wat gezonde voeding is en hoe zij een gezonde leefstijl binnen het gezin kunnen creëren. De recepten zijn verantwoord, maar vooral ook erg lekker. Genieten dus met het hele gezin!

Recensie
Wanneer ik Het gezonde familiekookboek doorblader stuit ik op en opmerking die mij aan het denken zet. “Zodra een volwassene een kind ziet, denkt hij of zij dat er iets te eten (lekkers) in moet.” Herkenbaar? Absoluut! Want of het nu gaat om een bezoekje bij familie of vrienden of een bezoekje aan de markt; je kind krijgt vrijwel altijd iets aangeboden. Allemaal niet erg natuurlijk (we nemen zelf ook wel vaak wat lekkers) maar tel het maar eens bij elkaar op. Een bezoekje aan de markt met een plakje worst bij de slager, een blokje kaas bij de kaasboer en een koekje bij de bakker zorgen er wel voor dat je kind in kort tijdsbestek drie tussendoortjes naar binnen werkt. En ongemerkt geef je al snel bij thuiskomst wat drinken met iets lekkers, gewoon omdat je dat altijd doet…

Wat mij opvalt bij het doorbladeren van dit kookboek is dat de recepten lekker en gezond zijn. Vaak (en dat is toch enigszins vreemd te noemen) zijn kookboeken die gericht zijn op kinderen overladen met lekkere, maar toch minder gezonde recepten. Zelf ben ik een gezonde eter en vind gevarieerd en gezond eten ook belangrijk. Dit kookboek is dus een waar feestje voor mij, want ik krijg al trek als ik naar de recepten kijk. Dat geldt overigens ook voor mijn dochter die al meteen diverse foto’s aanwijst van wat ze wil eten. Het menu voor de komende week is geloof ik bij deze vastgesteld!

Het gezonde familie kookboek laat zien dat gezond eten echt niet saai hoeft te zijn. De meest kleurrijke gerechten prijken op de foto’s. Niet geheel onbelangrijk, de recepten zijn echt niet moeilijk om klaar te maken. Erg prettig is dat voor ongezonde snacks ook gezonde opties worden aangegeven. Neem bijvoorbeeld popcorn; erg lekker maar je et er al snel heel veel van op en de toevoegingen (olie, honing, zout) maken het er niet gezonder op. Dat je popcorn ook droog kunt poffen – dus zonder olie – en als smaakmaker bijvoorbeeld lekker wat kruiden kunt gebruiken is niet iets wat je snel zelf zult bedenken, maar wat erg lekker smaakt! Laat je kind variëren, proeven en bedenken en je zult zien dat ze enthousiast zullen zijn. Hetzelfde geldt voor chips, bak je eigen chips van groente in de oven en je hebt een knapperig en lekker alternatief voor de bekende zak chips.

Met de tips voor het water drinken ga ik zeker aan de slag. Jong geleerd is oud gedaan, dus als je nu nog een baby of peuter hebt rondlopen doe je er verstandig aan ze zo veel mogelijk te laten wennen aan het drinken van water. Voor de variatie van water drinken zijn er diverse “recepten” om zelf water met een smaakje te maken. Lijkt me erg lekker, zeker voor de zomerse dagen waarop je toch al automatisch meer drinkt dan anders. Kortom, Het gezonde familie kookboek is een aanwinst voor in je boekenkast en biedt je naast veel lekkere en gezonde recepten vooral ook veel tips!

TIP: Het gezonde familiekookboek maakt deel uit van de Lekker Puh!!! methode. Dit is een methode waarbij je kind kan afvallen door middel van een gezond voedingspatroon en zonder dieet, gevaar voor de gezondheid of bemoeienissen van medici. Meer informatie over de Lekker Puh!!! methode vind je hier.

Het gezonde familiekookboek – Ingrid Stieber
Dieet & voeding, paperback, 160 pagina’s, Uitgeverij Terra

 

 

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Elke dag lekker koken [kookboek – 101 recepten]

Elke dag lekker koken….. ja dat willen we allemaal wel. Maar hoe doe je dat …