Lastige kinderen? Heb jij even geluk

Kinderen? Stop met ze op te voeden. Het is vastdenken: kijken naar wat er niet is en wel zou-moeten-zijn. Van een probleem een ramp maken. Denk het om. Maak van een probleem een mogelijkheid. Hoe? Simpel. Door te kijken naar wat er is en wat er zou-kunnen-zijn. Van een gebrek een talent maken.

Recensie
Zolang er kinderen op deze wereld zijn, zullen de opvoedboeken en methodes er ook zijn.  Net zoals met veel dingen, is hier ook vaak een bepaalde trend in het herkennen. Op gebied van opvoeden komt steeds vaker de term “stop met opvoeden” naar voren. Lastige kinderen? Heb jij even geluk is ook een boek die gebaseerd is op het steeds populairder wordende omdenken. Voor iedereen die deze term nog niet eerder voorbij heeft horen komen: omdenken is de denktechniek om problemen te veranderen in mogelijkheden. Daar ga ik hier niet verder op in, wie daar meel informatie over wil weten kan dit vinden op de website omdenken.nl.

Lastige kinderen? Heb jij even geluk is een boek dat geschikt is voor ouders, maar ook voor onderwijzers, trainers of jeugdzorg medewerkers. Eigenlijk is het boek voor iedereen bruikbaar die in het dagelijkse leven veel met kinderen omgaat. Het boek is opgedeeld in drie delen: deel één is de prelude , deel twee behandeld de vier vragen en deel drie houdt zich bezig met de praktijk. De vier vragen die aan de kaak worden gesteld in deel twee zijn de basis van het omdenken:
* Wat is het probleem
* Is het echt een  probleem?
* Ben jij het probleem?
* Is het probleem de bedoeling?
Alles wordt dus benaderd uit een ander oogpunt dan we wellicht tot nu toe gewend waren. Grote kans natuurlijk dat jij als ouder iets wel als probleem opvat, terwijl je kind er heel anders over denkt. Ook met deze methode wordt er een brug geslagen tussen de denkwijze van ouders en dat van hun kinderen. Dit opvoedboek is er eentje die je aan het denken zet en laat je daarna zelf de oplossing bedenken en uitvoeren. Het maakt je bewust van stereotypen (hoe hoort het) en laat iedereen in zijn of haar waarde. Je krijgt geen regeltjes voorgekauwd waarmee jij als ouder de problemen als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Het is echt een boek dat jou als vader of moeder helpt om je kind zo goed mogelijk te begeleiden in deze wereld en helpt je in het ontwikkelen van de enige echte “opvoedmethode” die helpt: namelijk diegene die gebaseerd is op jouw gezonde verstand, jouw normen en waarden respecteert en waarmee je bereikt wat jij wilt, zonder daar een eindeloze strijd  voor hoeft te voeren met je kind. En net zoals bij elk boek over opvoeden, pik je als ouder er altijd wel goede tips uit.

Is Lastige kinderen? Heb jij even geluk een boek dat je zeker gelezen moet hebben anno 2013? Niet per definitie. Wanneer jij tevreden bent met hoe het momenteel thuis gaat, is er niets aan de hand en is een opvoedboek niet nodig. Het is niet nodig om een oplossing voor een probleem te zoeken, als deze er niet is. Loop je wel tegen problemen aan, maar ben je “allergisch” voor boeken die je regeltjes opleggen? Dan is dit een prima boek om eens te lezen.  Duidelijk geschreven en zet aan tot nadenken. De uitdrukking “bezint eer ge begint”  is op de methode van dit opvoedboek zeker van toepassing!

Lastige kinderen? Heb jij even geluk – Berthold Gunster
Opvoeden, paperback, 296 pagina’s, A.W. Bruna Lev
Bestel dit boek hier>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Als je vliegreis even niet volgens plan verloopt…

Altijd dacht je, dat het klaar was met reizen zodra er kinderen zouden komen. Veel …