Kinderen over obesitas, Vet!

Het aantal kinderen met overgewicht is in twintig jaar tijd verdubbeld. Ze lopen gezondheidsrisico’s, hebben minder zelfvertrouwen en worden vaker gepest. In dit boek komen deze kinderen aan het woord. Ze praten over gepest worden, het genot van een bak ijs, de gymles en hun hobby’s. Soms maken ze zich zorgen over hun overgewicht, soms doen hun ouders dat. Alle kinderen gingen de strijd aan met hun gewicht. Uit de rake en innemende portretten wordt duidelijk dat het obesitasprobleem veel complexer is dan te veel eten, en niet alleen opgelost wordt wanneer ouders wat vaker néé zeggen.

Recensie
Mijn allereerste reactie bij Vet! Kinderen over obesitas was ‘oh, wat moet ik daar mee’. En daarna ‘mijn kinderen zijn eerder te mager dan te dik’ (ze lusten bijna niets en eten daardoor weinig, al begint dat bij de oudste geleidelijk goed te komen). Maar direct daarna realiseerde ik me dat dat een wat kortzichtige reactie was en dat kinderen met overgewicht een ontzettend actueel thema is. Ik zie bijvoorbeeld op school ook best veel kinderen rondlopen, waarvan ik denk ‘ai, jij bent nu al behoorlijk stevig, dat kan niet goed zijn’.

Ik heb het boek vervolgens met heel veel interesse gelezen. Juist door de persoonlijke verhalen van de kinderen zelf, is het een heel interessant boek. Ik vind het vooral ook een heel ontroerend boek. Wat hebben deze kinderen het moeilijk met (door) hun lichaam en wat zijn ze -stuk voor stuk- dapper dat ze de stap hebben gezet om er wat aan te doen. Bij veel van hen is dit op eigen initiatief van het kind geweest.

De kinderen, en ook hun ouders, zijn op een heel integere manier geïnterviewd door Inger Boxsem. En ook het fotowerk is heel bijzonder, je komt heel dicht bij de kinderen.

Zoals gezegd, niet alleen de kinderen zijn geïnterviewd voor Vet! Kinderen over obesitas, maar ook hun ouders. En dan blijkt dat veel kinderen niet zomaar te dik zijn, er zit vaak een hele wereld en geregeld ook een schrijnend verhaal achter. Het is hard werken voor iedereen om af te vallen, niet alleen voor de kinderen zelf, maar ook voor hun ouders en de overige gezinsleden. Om overgewicht goed aan te pakken, moet bijvoorbeeld het eetpatroon van het volledige gezin aangepakt worden. Je kan immers niet het kind patat met mayonaise onthouden, en het zelf wel gaan eten. En om je kind aan te zetten tot meer bewegen, is het niet verkeerd zelf het goede voorbeeld te geven.
Tenslotte wordt in het boek ook een schets gegeven van de therapie ‘Weet & Beweeg’ die deze kinderen volg(d)en en wordt gesproken met hun behandelaars.

Kinderen over obesitas, Vet!” is een indrukwekkend boek met heel persoonlijke verhalen van de kinderen. Het is daarnaast ook erg ontroerend en het heeft me echt geraakt!

Kinderen over obesitas, Vet! – Inger Boxsem, Wout Jan Balhuizen
informatief, paperback, 224 pagina´s, Kosmos Uitgevers
Klik om dit boek hier te bestellen via Bol.com >>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.
Share
Share