De vloek van Freya – Siggi & de Vikingen deel 1 [recensie]

Siggi woont op Vikingeiland. Op dit eiland rust een geheimzinnige vloek.  Iedereen die probeert weg te varen, komt in een verschrikkelijke storm terecht. Siggi probeert het raadsel van de vloek op te lossen, maar dit is moeilijker dan hij had gedacht. Veel hulp van zijn vrienden krijgt hij ook niet. Die zijn veel te druk met stoeien, honing eten en rare drankjes brouwen. En dan zijn er ook nog twee klunzige slaven die alles tegenwerken.

Recensie
De vloek van Freya is het eerste deel van een grappige serie rond de jonge viking Siggi en zijn vrienden en familie. Ze wonen allemaal op Vikingeiland en kunnen daar met geen mogelijkheid vandaan komen. Op het eiland heerst namelijk een vloek, de vloek van de godin Freya, en iedereen die probeert weg te varen legt brengt zijn leven in gevaar of spoelt onherroepelijk aan op het strand.

Het sterkste punt van De vloek van Freya is de humoristische wijze waarop het boek is geschreven. Het verhaal zelf is niet ingewikkeld en ook redelijk voorspelbaar. Soms is het verhaal een beetje spannend, in ieder geval voor de doelgroep vanaf 8 jaar. Het verhaal is echter met zoveel knipogen geschreven, dat de spanning nooit lang duurt.

De vloek van Freya staat bomvol illustraties die even grappig zijn als het verhaal. De illustraties onderbreken de tekst, maar beslaan soms ook twee volledige pagina’s. Ondanks dat dit boek geen graphic novel is, vullen de illustraties het verhaal wel heel goed aan. Witregels worden geregeld aangevuld met een varkentje, wat het lezen nog aantrekkelijker maakt én een goed punt aangeeft om even te kunnen stoppen met (voor)lezen.

 

De illustratiestijl is stevig, wat van De vloek van Freya een stoer boek maakt dat geschikt is voor zowel jongens als meisjes. Voorin het boek staat een plattegrond van het Vikingeiland, zodat je een goed overzicht hebt waar alle gebeurtenissen zich afspelen.


Al voorin het boek, als de hoofdpersonen van het verhaal worden voorgesteld, blijkt dat dit groepje Vikingen niet veel te doen heeft en hun dagen vooral slijt met het uitoefenen van hun hobby’s. En dat zijn me hobby’s … Zo tilt oom Knut graag varkens op, het liefst twee tegelijk. En de hobby van zijn vrouw Ursula is het optillen van oom Knut, op onverwachte momenten. Dat er op een dag twee drenkelingen aanspoelen, is best handig.

De Vikingen noemen de drenkelingen Slungel en Sip en maken ze tot slaaf die alle rotklusjes mogen opknappen, zoals de varkens in bad doen.
En hier loopt Siggi als verstandige Viking tussendoor. En Siggi heeft een missie, hij denkt dat hij de vloek die op het eiland heerst kan verbreken.

 

De vloek van Freya is een leuk eerste deel van een veelbelovende serie, waarbij ik eerlijk gezegd wel hoop dat de verhalen in de volgende delen iets minder voorspelbaar zijn. Het boek is zeer geschikt voor de doelgroep vanaf acht jaar, met relatief grote letters, niet al te lange zinnen en zonder moeilijke woorden. Als volwassene had ik het boek vrij snel uit, maar ik verwacht dat een achtjarige zich echt wel een flink aantal uren kan bezighouden met De vloek van Freya.

Middenin het boek staat een recept voor een origineel Viking-platboomd, persoonlijk had ik dat aan het eind van het boek geplaatst. Ook staat er op twee plekken het runenalfabet, dat zo’n belangrijke rol in De vloek van Freya speelt. Absoluut leuk voor kinderen om daar zelf mee aan de slag te gaan.

De vloek van Freya, Siggi & de Vikingen deel 1 – Elisabeth Mollema
Kinderboek, hardcover, 248 pagina’s, Uitgeverij Moon
Bestel ‘De vloek van Freya’  hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …

Share
Share