Tegen de wind in

Na vele tegenslagen emigreert de jonge São vanuit Kaapverdië naar Europa, het land van haar dromen, van zachte regen en stille sneeuw, waar alles mogelijk is. Het enige wat ze niet wil is trouwen en kinderen krijgen. Ze wil vrij en onafhankelijk zijn. São gaat werken als huishoudster bij een mevrouw in Madrid, en er ontstaat een bijzondere band tussen de twee vrouwen. ‘Tegen de wind in’ is een inspirerend verhaal dat het harde leven van een immigrante in Spanje en Portugal vertelt. Kansen en bedreigingen, geluk en racisme: het ligt allemaal dicht bij elkaar.

Voortdurend het juiste pad in willen slaan en keihard knokken om daar niet van af te wijken, maar toch je droom niet waar kunnen maken. Dat is het noodlot van de Kaapverdische São. In Tegen de wind in vertelt de Spaanse schrijfster Ángeles Caso over de strijd tegen uitbuiting door de ogen van een passionele vrouw met een enorme levenslust.
São heeft grote dromen voor zichzelf; ze wil dokter worden, een droom die ontstaan is na de tragische dood van een jeugdvriendinnetje. Helaas is dat  een schier onhaalbare droom als je geboren bent in het slaperige dorpje Queimada op een Kaapverdisch eiland aan de Afrikaanse kust. Haar moeder heeft eerder een kind verloren en durft zich daardoor in emotioneel en praktisch opzicht niet aan haar te binden, dus wordt ze opgevoed door haar narcistische oma die haar een harde en kille opvoeding geeft . São blinkt uit op school, maar de financiële middelen om haar droom, een doktersstudie, waar te maken ontbreken. Achtereenvolgens wordt ze kindermeisje, serveerster en bediende in een bakkerij. Uiteindelijk immigreert ze naar Portugal en later naar Spanje in de hoop op een betere toekomst, maar ook dit mondt uit in deceptie en verdriet.

Ángeles Caso begint het boek vanuit haar eigen perspectief. Ze is depressief en heeft veel bewondering voor haar schoonmaakster São, die een enorme levenskracht laat zien.  Caso vertelt São’s levensverhaal door haar eigen ogen en introduceert in chronologische volgorde belangrijke vrouwenfiguren die op haar pad komen; São’s moeder Carlina, Carlina’s moeder Jovita, São’s juffrouw Natercia, haar eerste werkgeefster Benvinda en haar beste vriendin in Portugal: Liliana. Allemaal vertellen ze hun eigen verhaal en delen ze de strijd voor gelijkheid.

Mannen
Iedere vrouw in het boek wordt ermee geconfronteerd: bezitterige, wellustige en agressieve mannen. Caso vertelt hun verhalen tot in detail en snijdt daarmee recht door je ziel. De bloemrijke manier van vertellen maakt dat je helemaal in het verhaal wordt gezogen en enorm meeleeft met de hoofdpersoon. Het is moeilijk te bevatten dat agressie en onderdrukking van vrouwen en uitbuiting van immigranten nog voorkomt anno 2010. Caso houdt zichzelf, en daarmee indirect de lezer, een levensgrote morele spiegel voor. De schrijfster zet haar comfortabele maar angstige leven tegenover het harde leven van een vrouw die nooit meer heeft gehad dan moed en innerlijke kracht om te overleven.

Premio Planeto
In 2009 won Caso met Tegen de wind in de Premio Planeto, een prestigieuze literatuurprijs ter waarde van €601.000. Een deel van het geld heeft ze geschonken aan Maria de Conceição Monteiro Soares, haar Kaapverdische vriendin aan wie ze het levensverhaal heeft ontleend. Met het indringende boek  Tegen de wind in brengt ze een prachtig eerbetoon aan alle uitgebuite immigrantenvrouwen, aan zusterschap, en de kracht van vrouwen, waarvan São een waardig boegbeeld is.

Recensie
Tegen de wind in is een prachtig boek, het is zo beeldend en bloemrijk beschreven dat je meeleeft, meeproeft en meeruikt; je werd er ingezogen als het ware! Echt zo’n boek waarbij je aan het einde langzamer gaat lezen omdat je geen afscheid van de hoofdpersoon wil nemen!

Tegen de wind in – Angeles Caso
Literatuur, Paperback, Orlando uitgevers
Koop hier bij Bol.com >>>

Lees ook:
Slaap lekker lieve schat
Hoe krijgt ze het voor elkaar
 Als een moeder

Share

About Vivienne Groenewoud

v.b.groenewoud@gmail.com'
Vivienne, 36, heel erg moeder van Dean (4) en vrouw van S. Eigenaar "Uitgesproken! Teksten" en (nog) werkend bij Zonnehuizen K&J in Zeist als redigeur patientendossiers.

Check Also

19 maart in De Balie: ‘de moeder, de schrijver’

In de aanloop naar de Boekenweek verschijnt Ik, moeder (€19,99, Meulenhoff) – een literaire verhalenbundel over het …

Share
Share