Home / Zwangerschap / Informatie / Medisch / Wat is gender selectie?

Wat is gender selectie?

zoon of dochterMet gender selectie wordt bedoelt: de mogelijkheid om het geslacht van je baby te bepalen. Dit kan omwille van medische of niet-medische redenen. Oorspronkelijke aanleiding van gender-selectie was om geslachtsgebonden ziekten te voorkomen (bijvoorbeeld via embryoselectie). Een medische reden dus. Tegenwoordig wordt gender-selectie ook gebruikt bij ouders die een geslacht voorkeur hebben voor hun aanstaande kind.

Buitenland
In Nederland is gender selectie verboden voor niet-medische redenen. De omstreden Genderkliniek moest hierdoor haar deuren in 1998 sluiten. Sindsdien is de Genderkliniek doorgegaan met het geven van voorlichting via een website. Geïnteresseerden worden voor behandeling doorverwezen naar het buitenland. Ouders die echt via gender selectie zekerheid willen over het geslacht van hun toekomstige baby weten dus vaak de weg naar het buitenland te vinden waar sexeselectie veel minder omstreden is.

in vitro fertilisatieIVF – IUI
In de afgelopen jaren is in alle landen van Europa geslachtsbepaling door middel van het selecteren van embryo’s (IVF) om niet-medische redenen verboden. Daarentegen is spermaselectie, gecombineerd met IUI (inseminatie), in enkele landen binnen Europa wel mogelijk. Zelfs voor redenen zoals een evenwichtige gezinssamenstelling.

.

Lees ook:
TrotseMoeders.nl op EenVandaag over de taboe van geslacht voorkeur
Ik wil een meisje
Ontbijt overslaan: meer kans op een meisje

Delen:
FacebookTwitterGoogle+PinterestGoogle GmailLinkedInDelen

About Mira Ahles

Ondernemer, blogger en oprichter van TrotseMoeders.nl, TrotseVaders.nl & de Club van Slechte Huisvrouwen. Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

little-tikes-winactie-2

Winactie Little Tikes

Bij Trotse Moeders kun je nu een prachtig cadeau winnen voor je kleintje: de Little …

One comment

  1. Katerina van Eck

    Voor medische redenen is een ding… ik kan me persoonlijk niet vinden in het kunnen selecteren van het geslacht omdat je een wens hebt. Naar mijn idee haal je het denken van de waardes van het leven omlaag: je kan nu bepalen hoe jij het wilt hebben. Straks ook de blauwe ogen of de grote wimpers…
    Blij zijn met wat je krijgt vind ik niet ouderwets.

Geef een reactie