TrotseMoeders.nl op EenVandaag

Mira Ahles, oprichtster van TrotseMoeders.nl is geïnterviewd door televisieprogramma EenVandaag. Het programma EenVandaag deed onderzoek naar een genderkliniek die haar deuren weer ging openen nadat deze eerder op last van justitie moest sluiten. Hoe legaal is de Genderkliniek en waar ligt de grens? EenVandaag onderzocht de wenselijkheid en betrouwbaarheid van gender-selectie.

Wat is gender selectie?
Met gender selectie wordt bedoelt: de mogelijkheid om het geslacht van je baby te bepalen. Dit kan omwille van medische of niet-medische redenen. In Nederland is gender selectie verboden voor niet-medische redenen. De omstreden genderkliniek moest hierdoor haar deuren in 1998 sluiten. Sindsdien is de genderkliniek doorgegaan met het geven van voorlichting via een website.  Meer weten over gender selectie? Klik hier>>

Interview EenVandaag
EenVandaag heeft TrotseMoeders.nl gevraagd naar de taboe die heerst onder moeders om voor een voorkeur van geslacht uit te komen. Zoals Mira in haar column (2007) verwoordde: “Het is taboe. Je hoort het niet te denken, laat staan zeggen, maar ik wil een meisje! Je hoort een gezond kind te willen, ongeacht wat er uit komt. Of het nou een jongen of meisje is”.

tv programma

Het sociaal gewenst antwoord
De voorkeur van een meisje was voor Mira en haar man geen reden om hier actie op te ondernemen. Tijdens de zwangerschap fantaseerden zij over een gelukkig gezin. Maar Mira merkte wel dat zij wel een voorkeur had, ongeacht dat elk kind meer dan welkom is. “Iedereen vraagt als je zwanger bent, wat je zou willen ‘krijgen’. Maar eigenlijk wilt niemand het antwoord horen. Het sociaal gewenste antwoord is: als het maar gezond is”, zegt zij tegen EenVandaag. “Bij de derde zwangerschap maakte velen opmerkingen over dat we nu toch wel graag een zoon zouden willen. Dat we daarom nog eens zwanger zijn… Integendeel! We wilde gewoon nog een kindje erbij. En liever zelfs nog een meisje, want de fantasie van een gezin met alleen meiden vonden we wel en leuke gedachte”, zei zij tegen de redactie.

Mira heeft zelf nooit gebruik gemaakt van gender selectie of natuurlijke methodes om de kans van een meisje te vergroten. Zij heeft toevallig op de natuurlijke manier drie dochters gekregen. Zij zegt ook tijdens het interview dat zij zelf ook nooit gebruik zou maken van dit soort praktijken.

Taboe
Wij delen de mening van Mira dat het jammer is dat dit onderwerp taboe is. Wij krijgen bij Trotse Moeders vaak signalen van moeders die bang zijn om hierover te praten. Terwijl vele moeders misschien wel eens fantaseert of stiekem een voorkeur hebben. Toch is de meeste gehoorde reactie dat je als vrouw bang bent dat je later misschien als een slechte moeder wordt gezien mocht je kind van het andere geslacht zijn dan waar je tijdens je zwangerschap over fantaseerde. Je mag toch gewoon praten over je gevoelens en fantasieën zonder dat je een stempel krijgt of dat dit betekent dat je hierop actie gaat ondernemen?

Lees ook:
Ik wil een meisje
Wat is gender selectie?
Ontbijt overslaan: meer kans op een meisje

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Interview met thrillerschrijver Stefan Ahnhem

Leuk: ik mocht thrillerschrijver Stefan Ahnhem interviewen. Vóór Corona zou ik uiteraard op kosten van …