De boomhut – prentenboek van Ronald en Marije Tolman

 

De Boomhut – Ronald & Marije Tolman
Prentenboek, 4+, Lemniscaat, € 14,95

Er komt een ijsbeer aan op de rug van een walvis. Daarna een bruine beer in een bijzondere boot. De ijsbeer is in de boomhut geklommen; de bruine beer volgt. Ze hebben genoeg aan elkaar. Maar het water is inmiddels gezakt en er komen steeds meer dieren aan: over land, door de lucht… Ze willen allemaal de boomhut in.

Marije en Ronald Tolman, vader en dochter, maakten samen een prentenboek dat geen woorden nodig heeft om een mooi verhaal te vertellen. Of misschien wel vele verhalen! Met de prachtige boomhut-etsen van Ronald Tolman als achtergrond weet Marije Tolman werelden van verwachting en verwondering te scheppen. Ze nemen je mee in een wereld vol onverwachte gebeurtenissen. Een prentenboek zoals er nog geen is gemaakt.

Recensies van moeders en deskundigen:

————————————————————————————-

Anoniem:

De Boomhut is een groot, mooi uitgevoerd prentenboek. De platen erin zijn prachtig, zowel qua tekening als qua kleur. Er is geen tekst, dus je moet samen met je peuter/kleuter een verhaal maken bij de prenten. Op zich vind ik dit een fijne vorm van boeken “lezen” met mijn kinderen. Het stimuleert de fantasie en het maakt het meermalen lezen van een boek een leuke uitdaging, omdat het iedere keer weer anders wordt.

Ook dit boek geeft een goede leidraad om een verhaal bij te vertellen, zowel door de ouder als door het kind. Omdat de platen steeds niet zo veel van elkaar verschillen, blader je redelijk snel door het boek heen en ‘groeit’ het verhaal niet zo erg wanneer je het vaker door kijkt. Dat vond ik wel jammer, het zal daardoor niet in ons rijtje van favorieten belanden, maar het is een prachtig boek om in de kast te hebben en af en toe samen met je kind door te nemen.

————————————————————————————-

Karijn van Koppen:

De Boomhut is inmiddels de favoriet van mijn dochter van bijna 4. Het is een boek zonder tekst maar met zulke fijne tekeningen dat het wel tot ieders verbeelding moet spreken. Het kleurgebruik is prachtig en aansprekend. Ik vertel een keur aan verhalen, waarbij meestal bezoek van vrienden, gezelligheid en wisseling van seizoenen centraal staat. Het einde heeft mijn dochter zelf verzonnen en dat wisselen we dan ook meaar niet: Dan zitten ze heerlijk in hun warme huisje, naast elkaar naar de maan te kijken en dan zeggen ze: bedankt voor de super leuke dag!

————————————————————————————-

Miranda Nieuwlaat-Brandt:

Met z’n allen op de bank een boekje lezen is favoriet bij ons thuis, dus nieuwe boeken worden altijd direct door mijn twee zoontjes (beide 5 jaar) nieuwsgierig bekeken. ‘De boomhut’ is een groot prentenboek, waarbij de kaft een rustige tekening vertoond. Dat viel de heren een beetje tegen; ze zijn namelijk meer van de piraten, monsters en auto’s! Gelukkig viel de inhoud van het boek ze achteraf wel mee…

Het is eigenlijk vooral een kijkboek, waarbij zelf een verhaal verteld moet worden. Dat prikkelt dus wel de fantasie. Helaas vonden mijn jongens dat er weinig spanning in de (wel mooie!) tekeningen zit. Volgens hen was het een beetje een ‘suf’ boek… Wat ik er zelf van vond? Eerlijk gezegd viel het boek mij óók een beetje tegen. Zeker gezien de doelgroep (4 jaar tot 6 jaar). Een beetje saai, er gebeurd namelijk niet zo heel veel op de tekeningen, dus je kan er ook niet zoveel verschillende verhalen omheen bedenken. Maar dat kan ook aan mijn (gebrek aan) fantastie liggen.

Maar laat je hierdoor niet afschrikken! Als je kind houdt van dieren én van verhalen vertellen is het een mooi boek: grote, kleurrijke platen die  qua kleurgebruik en aantal dieren ongetwijfeld een hoop kinderen zullen aanspreken.

Lees ook:
Van wie zijn die poten?
Daar buiten loopt een schaap
Mijn grote dierenboek

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Die daar – het allerleukste beeldwoordenboek voor dreumesen en peuters

Mijn peuter van net twee jaar kan geen genoeg van Die daar krijgen. Het grote …