Sam is geboren! [persoonlijke blog]

baby-samDe reis naar Ithaka is mooier dan de aankomst op de bestemming wordt gezegd. Laat de reis oneindig zijn. Maar in dit geval is het resultaat van je eigen kindje in je armen hebben, vele malen mooier dan de ‘reis van de geboorte’.

Teamwork
Na een ruim 9 uur durende reis, ca. 12 uur met de voorweeën, is onze prachtige dochter Sam Emilia Maria op de wereld gekomen. Vanaf het moment dat ik met 2 centimeter ontsluiting in het ziekenhuis mocht blijven, had ik elke 5 minuten weeën. Ik had geen idee van te voren hoe zoiets nou werkelijk zou voelen.

Nu ik weet hoe het voelt, heb ik er geen woorden voor om het te beschrijven. Het is een ongekend gevoel, waar je lichaam vanuit haar oerkracht op inspeelt en mee omgaat. Het enige dat ik steeds door mijn gedachten heb laten gaan, is dat het maar tijdelijk is en weer over gaat.

De pauzes tussen de weeën door zijn een kort maar plezierig moment van weer op adem komen. Samen met mijn man waren we een goed team, hij masseerde mijn onderrug met een lekker ruikende massageolie en gaf tegendruk als er weer een wee opkwam. Bij elke wee zei hij: deze kun je ook nog wel hebben. Kom op! Dit is de laatste! Wetende dat er nog velen zouden volgen, vond ik dat toch prettig.

Hij leefde elke seconde met me mee en heeft op zijn manier mijn pijn proberen te verlichten door onder andere tegen me te praten en er gewoon voor mij te zijn. De geboorte van Sam heeft ons heel dicht bij elkaar gebracht.

Tip voor vaders
Een tip voor wordende vaders: pak een paar lekkere muesli repen, energiedrinks, dextro, druivensuiker en andere lekkere versnaperingen in de vluchttas van je vrouw, zodat je wat kunt bijtanken (en tegelijk je vrouw kunt voorzien van wat boosters). Ook voor papa’s is het een behoorlijke uitputtingsslag en daar kun je maar beter op voorbereid zijn!

Zo had ik van alles in mijn tas gepakt, maar heb het mijn man gewoon vergeten te zeggen! Hij heeft het daardoor een paar keer zwaar gehad om wakker te blijven…

Vertrouwen
Naast de super support van mijn man, moet ik zeggen dat ik ook veel respect heb gekregen voor verloskundigen. Als oermens verlies je alle gene (en dat is ook goed!) want zo volg je je instinct en de verloskundige heeft mij daarin fantastisch begeleid.

Zij heeft me de laatste 2 uur non-stop als mijn personal coach geholpen, me ingesmeerd met olie en gedept met doekjes warm water, me gezegd in welke houding ik kon liggen of hurken en me het volledige vertrouwen gegeven dat ik het kon.

Ik heb geen moment aan mezelf getwijfeld, maar het duurt lang voordat je resultaat ziet en krijgt. Bovendien voel je niets van de centimeters die de baby langzaam naar beneden komt, dus je denkt soms dat je voor niets perst. Dan helpt het enorm dat de verloskundige je zegt dat ze al iets ziet, of dat je het goed doet. Dat motiveert!

Charlotte-moederTrots
De verloskundige piepte rond half 7 ’s ochtends de arts op om te zeggen dat het nog 5 minuten zou duren totdat de baby kwam. Ik werd door die mededeling plots wakker uit mijn halve trance, omdat ik het bijna niet kon geloven dat er zo snel een einde aan het persen zat te komen! Ik realiseerde me dat ik in een paar minuten tijd onze dochter zou zien. Surrealistisch!

Het blijft een wonder hoe moeder de natuur dit zo heeft bedacht om een nieuw mensje op de wereld te brengen. Precies op het moment dat je denkt, die kleine komt er niet uit, dan gebeurt het. Alsof je met je laatste krachten in een keer door je eigen grenzen heen perst en… daar kwam het hoofdje! Ik zag een enorme bos donker haar. Geweldig! De rest ging in een roes; het hoofdje, de schouders en hoppa daar was ze.

Om 6.40 uur had ik voor het eerst in mijn leven mijn eigen pas geboren kleine Sam in mijn armen. Wauw wat een gevoel! Trots, dankbaar en vol euforie. De eerste paar uur met z’n drieën vlogen voorbij maar hebben we intens genoten. We zijn klaar voor de volgende reis; die van het leven van en met Sam.

Video tip:
Tijdens mijn zwangerschap heb ik me aangemeld op Babycentre. Heel leuk en informatief, want je krijgt wekelijks een nieuwsbrief met een update over de week waarin je zit. Vaak zitten er prachtige 3D filmpjes bij zodat je daadwerkelijk ziet hoe de kleine zich ontwikkelt in je buik. Aan het einde krijg je een interessante video over de geboorte. Die kun je hier terugvinden >>>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Prinses Corry [persoonlijk blog]

Op 8 december 2003 waren we in Haarlem, bij mijn lieve schoonouders die inmiddels allebei …