Feest: De Kameleon boeken bestaan 75 jaar!

Wat een prachtige mijlpaal: het 75-jarig jubileum van de populaire serie De Kameleon. Natuurlijk bestaat de hele serie nog geen 75 jaar, maar het allereerste boek: De schippers van de Kameleon is in 1949 uitgegeven en dat boek bestaat dit jaar dus echt al 75 jaar! Om dat te vieren heeft uitgeverij Kluitman dit boek opnieuw uitgegeven, met vele extra’s en in een feestelijk “jasje”.

Jeugdsentiment

Toen ik een jaar of 7 was, mocht ik in de schoolvakanties met mijn moeder mee naar de bakker waar ze werkte. Het was geweldig om in de bakkerij te mogen kijken, en om verse worstenbroodjes te krijgen, maar nog fijner was dat ze daar alleen maar zonen hadden en die hadden “jongensboeken”, onder andere een hele stapel Kameleon-boeken die ik achter elkaar ben gaan uitlezen.

En wat waren ze goed! Spannend en grappig. Het waren avonturen die echt tot de verbeelding spraken en door veel boeken te lezen over Hielke en Sietse, leerde je niet alleen die tweeling kennen, maar ook het hele dorp in Friesland, met alle mensen die steeds weer terugkwamen in de verhalen.

Toen ik zelf kinderen kreeg, ben ik de boeken van De Kameleon gaan verzamelen. En toen ze oud genoeg waren ben ik ze aan mijn eigen kinderen gaan voorlezen. Later zijn ze ze ook zelf gaan lezen en echt, de boeken zijn tijdloos! Natuurlijk speelt het zich in een andere tijd af, maar schrijver Hotze de Roos heeft echte avonturen geschreven, met echte mensen er in en zijn boeken zijn niet gedateerd. Sterker nog: ik raad iedereen aan om ook de Kameleon boeken te gaan (voor)lezen. Gegarandeerd plezier!

Jubileum-editie

De jubileumeditie is een mooie, grote hardcover geworden met gouden letters op de kaft. Behalve het originele eerste verhaal “De schippers van de Kameleon”, is er ook extra informatie te vinden, bijvoorbeeld over de schrijver. Wat ik zelf erg leuk vond, is de aandacht voor een aantal grote Kameleon-fans en ook de foto’s van de covers van de vele boeken, roepen veel herinneringen op. Kortom: wanneer je wilt kennismaken met de Kameleon-serie is dit een goed boek om mee te beginnen!

Hotze de Roos

Hotze de Roos begon zijn carrière als timmerman. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog schreef hij de verhalen op die hij op zijn werk hoorde en verwerkte ze in 1948 in een boek, genaamd ‘Sietse en Hielke, de belhamels van de dorpssmid’. Uitgeverij Kluitman in Alkmaar had wel interesse in dit verhaal over twee ondeugende jongens en veranderde de titel in De schippers van de Kameleon. En zo kwam in 1949 het eerste deel uit van een van de meest populaire jeugdseries van Nederland. In de jaren daarna zou De Roos nog 59 Kameleon-avonturen schrijven. Meer dan 15 miljoen exemplaren gingen over de toonbank. In 1991 is Hotze de Roos op 81-jarige leeftijd in zijn woonplaats Krommenie overleden. Elk jaar wordt nog de Hotze de Roosprijs uitgereikt aan een debuterende kinderboekenschrijver.

De schippers van de Kameleon

Hielke en Sietse zijn de tweeling van smid Klinkhamer. Hun dorp Lenten ligt aan een groot meer en de jongens kijken vaak verlangend naar alle mooie boten die er rondvaren. Ze zouden het liefst zelf een boot willen hebben, maar dat zit er helaas niet in. Toch worden ze op een dag zomaar de bezitters van een oude boot. Ze kunnen er alleen niet veel mee. Dan wordt het dorp getroffen door een windhoos, waardoor hun buurman, de dokter, met zijn auto in de sloot belandt. Gelukkig weet Sietse hem te redden. Als dank mag de tweeling de motor uit het autowrak slopen en die monteren ze in hun boot. Nu hebben Hielke en Sietse een eigen boot mét een sterke motor. Hier kunnen ze nog veel avonturen mee beleven.

Over jeugdsentiment gesproken….. gisteren zag mijn oudste zoon (20 jaar) de jubileumuitgave van het eerste Kameleon boek liggen, en hij wilde het meteen weer gaan lezen!

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 20 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van bijna 18 jaar.

Check Also

Haartransplantatie voor moeders: wat je moet weten

Haaruitval kan een uitdagend probleem zijn voor veel vrouwen, vooral voor moeders die te maken …

Share
Share