karinvandewielfotografie

Roze wolk

karinvandewielfotografieTijdens je zwangerschap komt er veel op je af en iedereen heeft wel een advies of een mening. In de winkels praten ze je dingen aan die je niet nodig hebt, daar kom je dan achter als de kraamverzorgster gelijk alles van het babybedje af moet halen omdat het bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn met kruiken de eerste dagen.Vanwege de geldende slaapadviezen kunnen sommige dingen toch gevaarlijk zijn. Maar boven alles zijn jullie blij en gelukkig, de eerste afspraak wordt gemaakt en je krijgt gedurende de zwangerschap echo’s, controles en een voorlichtingsavond over wat er allemaal gaat gebeuren. Hopelijk volg je een cursus over borstvoeding, je leest alles wat je maar te pakken kunt krijgen en de maanden vliegen voorbij.

Waar niet over wordt gesproken is het feit dat een bevalling, kraamtijd en de periode erna ook weleens zwaar kan zijn en tegen kan vallen. Dan is de roze wolk grijs, of wordt een donderwolk. Dit was je niet vertelt allemaal en wat nu? Kraamtranen horen bij de kraamtijd, maar hoeven niet voor te komen. Soms heb je nergens last van. Maar als je na enkele maanden dreigt te verzanden in een depressie zoek dan hulp en praat erover met je partner, moeder, vriendin, schakel je huisarts in en zoek hulp. uiteindelijk gaat een postnatale depressie ook wel vanzelf over, maar dat kan jaren duren. Het lijkt soms net of het bij je vriendin en buurvrouw allemaal zo makkelijk gaat. Soms is dat ook zo, maar heel vaak ook niet. Wij vrouwen zijn sterren in onszelf en de omgeving voor de gek te houden.Je hoort immers blij en gelukkig te zijn! Maar veel van deze gevoelens horen er gewoon bij. Maar erkennen dat ze er zijn, erover praten om het taboe te doorbreken en zo nodig hulp zoeken is erg belangrijk.

Vrouwen hebben heel veel kracht maar soms heb je een steun in de rug nodig. Dus doe je niet stoerder voor dan dat je je voelt. De ene mama wordt gelijk overstelpt met moedergevoelens, bij de andere moet dit proces nog wat op gang komen. Echt, deze gevoelens gaan allemaal over.

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Lieve Jonah

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag, kleine vriend. Acht jaar oud ben je nu. Enerzijds …