Pas op kijk uit! – Voorkom de meest voorkomende kinderongevallen

coverVerreweg de meeste kinderongevallen gebeuren in en om het huis. Dit boek geeft volop informatie over de juiste voorzorgsmaatregelen. Naast veel preventieve tips ook ervaringsverhalen, en EHBO-instructies voor als het toch misgaat. Zo ben je goed voorbereid en kun je handelen als zich iets voordoet.

Recensie
Fieke Slee en Marielle Vehmeijer zijn arts en hebben in hun carrière vaak meegemaakt dat ouders van ernstig gewonde kinderen verzuchtten ‘had ik maar geweten …’. Dit is voor hen de aanleiding geweest om Pas op kijk uit! te schrijven. Niet om ons als bezorgde ouders bang te maken, maar om te zorgen dat we voorbereid zijn.

prevention comes firstPas op kijk uit is geschreven in het kader van een internationaal project ‘Prevention comes first’. Dit is een informatiebron voor ouders, verzorgers, oppassers en iedereen die met kinderen in aanraking komt en kinderen wil beschermen tegen ernstige ongevallen. Prevention comes first  biedt informatie, inzicht en adviezen om ernstige kinderongevallen te voorkomen.

Pas op kijk uit! is heel systematisch opgebouwd. Ieder hoofdstuk kent dezelfde onderdelen: de feiten, uit de praktijk, checklist & preventietips en eerste hulp bij …

IMG_2300 IMG_2304

De praktijkverhalen vond ik soms erg schokkend om te lezen. Je hebt soms echt van die momentjes dat je het plaatsvervangend benauwd krijgt. Of denkt ‘pffff, blij dat ons dat nooit overkomen is’. Naast dat deze voorbeelden de risico’s heel dichtbij laten komen, vind ik het goed dat er iedere keer een blokje ‘wat ik had willen weten’ is opgenomen. Kleine dingetjes, waarmee je soms veel kunt voorkomen.

IMG_2302

Er worden 12 verschillende onderwerpen behandeld: verslikking, verstikking, verhanging en beknelling, verdrinking, verkeersongevallen, amputaties, bijtwonden en open wonden, valongevallen, brandwonden – hete vloeistof- en contactverbrandingen, brandwonden – vlammen, huisbranden en elektriciteit, koolmonoxidevergiftiging, vergiftiging en chemische verbranding, eerst opvang bij levensbedreigend letsel.

IMG_2303 IMG_2305

Het accent ligt op de checklists. Het gaat immers om preventie, voorkomen is beter dan genezen.
Maar waar ik vooral erg over te spreken ben, is het onderdeel eerste hulp bij … Natuurlijk kan je beter voorkomen, maar het is erg prettig dat je ook handvatten hebt om te gaan handelen. Dat is immers toch de aard van veel mensen, je wilt iets gaan doen om je kind te helpen in plaats van afwachten tot er hulp komt.

IMG_2306
Een en ander is weergegeven in heldere schema’s en geregeld ook met afbeeldingen (bijvoorbeeld hoe je kind in de stabiele zijligging te leggen).

Het boek eindigt met een paar nuttige bijlagen over de ontwikkelingsfasen van een kind, 112 bellen en handige websites. Tenslotte bevat Pas op kijk uit! twee uitscheurpagina’s over wat te doen in geval van reanimatie en bij een bewusteloos kind.

IMG_2307 IMG_2308

Vanuit mijn dagelijkse werkpraktijk wil ik bij het bellen van 112 graag nog toevoegen dat de centralist die je aan de telefoon krijgt dan wel je nummer kan zien, maar dit nummer aan het begin van het gesprek altijd zal verifiëren om zeker te weten dat het goede nummer wordt weergegeven.

Ik vind Pas op kijk uit  een enorm nuttig boek. Ik ben blij dat ik het in huis heb en zou eigenlijk alle ouders, scholen, kinderdagverblijven, etc willen adviseren ook een exemplaar aan te schaffen. Het staat boordevol nuttige informatie. Hier kan je een deel van het boek bekijken. Uiteraard is het niet een boek dat je even lekker gaat lezen, maar het is een goed en waardevol naslagwerk.

Pas op kijk uit! – Fieke Slee & Marielle Vehmeijer
Bekijk op bol.comGezondheid, paperback, 224 pagina’s, Spectrum
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Première eerste hulp bij Kerst

Met nog minder dan drie weken te gaan tot kerst is dit hét moment om …

Share
Share