Kids Climate Conference 2017: Je bent wat je eet [verslag]

Dit weekend buigen ruim 190 Nederlandse en Belgische kinderen tussen de 8 en 14 jaar zich bij Center Parcs Erperheide over duurzaamheidsvraagstukken tijdens de junior klimaattop: Kids Climate Conference (KCC). Het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Center Parcs organiseren het grootste Nederlandse en Vlaamse klimaatkamp dit jaar voor de vijfde keer.

De KCC jubileumeditie staat met het thema ‘Je bent wat je eet’ volledig in het teken van voeding. Drie dagen lang wordt er tijdens workshops en presentaties aandacht besteed aan eerlijk en duurzaam voedsel. De 190 (!) jeugdige deelnemers gebruiken hun creativiteit om slimme oplossingen te bedenken die bijdragen aan een aarde waarin we voedsel produceren in harmonie met de natuur; hún toekomst. Mijn eigen tweeling van bijna 11 jaar mocht deelnemen aan de Kids Climate Conference en ik merk nu al, na 1 dag, dat ze bruisen van de goede ideeën.

Deze ideeën worden hen niet opgelegd door de “grote mensen”. De kinderen kunnen op verschillende manier kennis maken met van alles wat met voeding te maken heeft. Van informatie over welke trajecten groenten en fruit moeten afleggen tot het zelf bakken van brood. En op die manier kunnen ze hun eigen mening vormen en daarvan stellingen maken die morgen, tijdens een gezamenlijke sessie met de ouders, besproken kunnen gaan worden.

Deze manier van kinderen zelf laten denken en bedenken, is volgens mij de enige juiste manier om kinderen bewust te maken van duurzaamheid. Alleen maar zeggen dat ze hun bord leeg moeten eten, of ze een keer per week geen vlees te eten geven, leidt niet tot bewuste mensen die zelf keuzes maken. Informatie aanbieden en de discussie aangaan doet dat wel.

Ik ben erg trots op mijn kinderen (sowieso) en dit weekend ben ik extra trots op mijn tweeling die zo vol enthousiasme en overgave meedoet met het programma. Het is niet zo moeilijk om enthousiast te zijn: het programma is enorm leuk. De opening was erg feestelijk en gezellig en werd afgesloten met een prachtig verhaal bij het kampvuur (wat mijn dochter erg emotioneerde) en gezellig samen liedjes zingen.

Het echte werk begon vandaag, zaterdag, na een vroeg gezamenlijk ontbijt. Workshop na workshop, allemaal interessant, leerzaam en leuk. De hele dag buiten, de hele dag bezig. En geen moment bedacht de tweeling dat ze wel even pauze wilden om te genieten van de andere activiteiten van CenterParcs, zoals het zwembad waar ze zo dol op zijn. Ze zijn echt gemotiveerd om met hun team “team aardbei” er het meeste uit te halen. Zo veel mogelijk te doen en te leren. En daar ben ik trots op!

Ik ben ook benieuwd waar ze allemaal mee gaan komen en wat ze mij gaan leren. En vooral: welke impact dat thuis zal hebben. Gaan we meer vegetarische dagen afspreken? Vaker seizoensgroenten eten? Ik wacht af waar de kinderen zelf mee komen, want wanneer de ideeën, goed onderbouwd, vanuit henzelf komen, heeft dat het meeste effect, zeker op langere termijn.

 

 

Hieronder het verslag van de tweede helft:

Kids Climate Conference 2017: schudden met uw poep en handtekeningen zetten [verslag]

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Zwanger? In deze voeding zit foliumzuur

Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is het belangrijk voor de ontwikkeling van …