Philips Hue: een revolutie in verlichting thuis

philips hue logoHet is duur, het gaat lang mee (15.000 lichturen per lamp), je stelt je verlichting geheel in op eigen smaak en je bedient het met je telefoon of je tablet op afstand. Dus als je eenmaal investeert in een Philips Hue Personal Wireless Lighting Systeem dan doe je dat voor je leven, want gegarandeerd wil je niet meer terug naar de oude situatie.

Philips Hue Personal Wireless Lighting
Het product Philips Hue Personal Wireless Lighting is al in 2013 op de markt gekomen, maar heeft misschien nog niet de aandacht onder de consument die het verdient. Het is een systeem die de gebruiker op afstand via Apps op Tablet volledig beheer geeft over de verlichting thuis; zowel wat betreft bediening als het naar gebruik, behoefte, stemming  een passende kleur. Daarom wil TrotseMoeders haar lezers verslag doen van haar ervaringen.

Philips hue woonkamer

Basis
We beschikte over de basis doos met 3 Hue bulps (600 lumes = 50Watt, grote fitting), een zogenaamde Bridge waarop maximaal 50 verschillende lampen kunnen worden aangesloten en via een gratis te downloaden app op je Android Telefoon of tablet, of een iPhone of iPad kan worden bedient. (prijs ± €199)

Philips Hue app androidEenvoudig
De installatie van de lampen is werkelijk heel eenvoudig en in drie stappen voor elkaar.

  • Eerst plaats je de bulps in drie lampen (kan door het hele huis zijn).
  • Vervolgens plaats je de Brigde naast je (wireless) router en koppel je met de bijgeleverde kabel. Dan download je de Philips Hue App op je telefoon of tablet.
  • Daarna wordt je uitgenodigd iedere lamp via een druk op de grote knop van de Bridge aan je App te koppelen. En klaar!

Philips Hue Kleuren instelling

In totaal kan je 50 lampen aan één bridge koppelen. Een losse standaard lamp kost zo’n €50 euro, maar er zijn duurdere varianten.

Philips Hue GU10 fittingStandaard maten
Overigens dit zijn ‘normale’ gloeilampen met grote fittings, maar er zijn ook spots voor de 230V ledlamp fittingen (GU10) en andere spots en lampen. In principe kan je de bestaande verlichting van het hele huis onder het systeem brengen.

Eenvoudige aparte bediening, per lamp, via de gratis App
Nu ben je in staat via de App de lampen gelijktijdig of ieder apart te bedienen wat betreft aan/uit, zetten, dimmen, van kleur laten veranderen. Kleur veranderen kan via zogenaamde Scenes (met beelden namen als:  Sunset, Beach, Ski, Relax, Greece, Lezen, enz.) en via een kleuren pallet. Verder zijn er standaard functies om automatisch aan en uitzetten van lampen in te stellen. Je kunt dus het licht op de kinderkamer vanaf je tablet aan/uit zetten, dimmen en van kleur laten veranderen.

Philips Hue Scenes

Variatie in apps; special effects
Maar dat is nog maar de eerste stap. Er zijn vele Apps (de meeste kosten wel wat geld) waar je de lampen met vele verrassende manieren mee kan bespelen. Tot grote hilariteit van mijn kinderen heb ik een ‘vuurwerk’ App geïnstalleerd die inderdaad de lampen aanzet tot flitsende licht effecten.

Philips HUe App list    Philips Hue Fireworks App
Philips Hue
Laten we Philips op hun website maar even zelf aan het woord wat je dus allemaal mag verwachten van deze HUE verlichting:

… Philips Hue pakt uit met een ‘geofencing-functie’. Die stelt het slimme lichtsysteem in staat om te detecteren wanneer je de woning nadert, zodat het systeem automatisch de lichten aanschakelt als je aankomt of weer uitschakelt als je vertrekt. En daar stopt het niet. De nieuwe Hue app zorgt er ook voor dat alle ledlampjes in huis via je smartphone of tablet verbonden zijn met het internet. Resultaat: de Hue lampen kunnen, indien gewenst, van kleur veranderen wanneer het gaat regenen, zachtjes oplichten als de zon ondergaat, knipperen als je een belangrijke e-mail of dringend Facebookbericht ontvangt of oplichten in de kleuren van je favoriete voetbalteam, als dat heeft gescoord. (…) Dit zijn maar enkele van een hele reeks apps, waarmee je het Hue systeem nog verder kunt personaliseren. De lichtatmosfeer automatisch aanpassen aan de muziek die je speelt of het tv-programma dat je bekijkt, je hartritme visualiseren tijdens een work-out, kortom, te veel om op te noemen… (Philips werpt licht op de toekomst”)

Philips Hue Alarm instellingen

Lange termijn investering
Maar ook als je nieuwe lampen of lid verlichting moet indraaien, denk dan eens in hoeverre je geleidelijk alle losse lampen kunt vervangen door een HUE lamp. Nogmaals een investering, maar op termijn zal gemak en levensduur dat allemaal kunnen goedmaken. In ieder geval zijn wij er inmiddels aan verslaafd en kunnen mijn kinderen met de disco en vuurwerk Apps hun plezier niet op.

 

Share

About Dick Ahles

d.ahles@protonmail.com'
Mijn moeder noemt mij Dirk (officiële naam) maar voor de rest ben ik bekend onder Dick. Geboren in 1951 en Trotse Vader van vijf kinderen. Van twee oudere dochters Mira en Rachel heb ik al vier kleindochters. Thuis Enkhuizen, en vader van een tweeling (jongen en meisje) van 10 en een zoon van bijna 13. Ik houd dus van kinderen en heb met hen nu al heel veel meegemaakt. Leuk dus om met deze lange ervaring op TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl te bloggen.

Check Also

Verlichting voor kinderkamer

De kleur op de muur, decoratie, knuffels en een bed in de juiste maat: er …

Share
Share