Toen ik opgroeide, in een dorp aan de Belgische grens, aten we regelmatig krootjes. Meestal gekookt, als groenten bij de warme maaltijd. Wat wij krootjes noemden, wordt in het grootste deel van Nederland rode bieten genoemd.
Een bietensoort die eigenlijk te weinig gegeten wordt, maar die wel lekker is, zoals in krootjes-taart, een vegetarische ovenschotel die (ik zal eerlijk zijn) mijn mannen niet erg lekker vinden, maar mijn moeder, mijn dochter en ik héél graag eten! Voor de mannen is er dan iets anders, bijvoorbeeld een spinazie-quiche.
Nodig:
5 plakjes bladerdeeg (op de foto’s had ik volkoren tortillas gebruikt, dat gaat wel sneller, maar wordt wat droog)
500 gram krootjes / rode bieten (ik heb voorgekookte gekocht)
200 gram geitenkaas
4 eieren
100 gram walnoten
200 ml crème fraîche
paprikapoeder
Bereiding:
Laat het bladerdeeg een beetje ontdooien. Snijd de krootjes in plakken. Vet een springvorm in en bedek deze, ook bij de rand, met bladerdeeg.
Klop de eieren los en maak er samen met de crème fraîche en wat paprikapoeder een vloeibaar geheel van. Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de (ongezouten) walnoten in kleinere stukjes.
Leg één laag met plakken krootjes op de bodem (van bladerdeeg) en eventueel langs de randen. Giet er dan een deel van het ei-crème-fraîche mengsel over en strooi de helft van de gehakte walnoten er over.
Daarna nog een laag krootjes, daarop walnoten en gekruimelde geitenkaas en als laatste de rest van het mengsel erover verdelen. Ongeveer drie kwartier in de oven en klaar is je heerlijke, vegetarische ovenschotel!
Voor andere recepten van Trotse Moeders, klik hier >>>>