Gezond lekker eten – kookboek voor volwaardige voeding

Screenshot 2014-06-08 at 16.32.31Gezond lekker eten is een volledig, origineel Nederlands basiskookboek, waarin op het gebied van gezonde voeding letterlijk alles te vinden is. Het heeft een ongekende rijkdom aan praktische ideeën om et voedingspatroon met gebruikmaking van volwaardige ingrediënten en nieuwe bereidingstechnieken te veranderen.

Recensie:

Voor me ligt een enorm dik kookboek, van maar liefst 625 pagina’s! In de index lees ik dat dit boek een gids en raadgever zal zijn voor al die mensen die graag gezond én lekker, niet te vreemd maar toch afwisselend en af en toe een tikje frivool en verrassend willen koken en eten. De auteurs Vreni de Jong-Müggler en Irmela Kelling-Buck hebben dit kookboek in 1989 geschreven, ze waren toen beide rond de 55 jaar oud. Het exemplaar wat ik nu in handen heb is afkomstig van de zesde druk. Ik ben benieuwd of dit kookboek uit de jaren 80 mij, ‘anno 2014’ nog iets verrassend te bieden heeft.

De eerste 60 pagina`s bevatten nog geen recepten, maar vooral informatie over (verantwoorde) bestanddelen van voeding, omgang met voedsel, kruiden en specerijen, en waar een keukeninventaris uit zou moeten bestaan.
Dat dit geen kookboek is van ‘deze tijd’ merk ik aan het advies om o.a. een fluitketel en een treefje aan te schaffen, ook de rest van de informatie is soms wat gedateerd, maar voor iemand die net begint met koken erg handig om te weten.Image00001

De eerste recepten die ik tegen kom zijn voor als er iets te vieren is. Ook lees je er handige tips om een koud buffet klaar te maken. Pagina 73 t/m 108 bevatten recepten voor hoofdgerechten en soepen. In de recepten wordt veel gebruik gemaakt van ingrediënten die tegenwoordig ook weer erg in opkomst zijn, de zogeheten ‘vergeten groenten’ zoals venkel en pastinaak.

Het volgende hoofdstuk is gewijd aan granen, welke soorten granen er zijn, en hoe moet je ze moet bereiden, wordt duidelijk uitgelegd. De verdere inhoud van Gezond lekker eten bestaat uit ontzettend veel informatie over voedingsmiddelen en nog meer recepten. De recepten variëren van een simpele bereiding van witlof tot het maken van pompoenbeignets. Ook is er een hoofdstuk met recepten voor nagerechten, gebak en dranken. Als laatste wordt uitgelegd welke methodes er zijn om voeding te conserveren en hoe je ingrediënten zoals amandelspijs en paneermeel zelf kunt maken.

Dit kookboek staat echt bomvol informatie en recepten! Het leuke aan Gezond lekker eten vind ik de duidelijk uitleg bij de recepten en de diversiteit aan ingrediënten die worden gebruikt. Ook handig zijn de symbooltjes die bij de recepten staan en aangeven of de maaltijd snel te bereiden is, of het vlees bevat, een feestelijk karakter heeft, van te voren klaar te maken is, en of het een goedkoop gerecht is. Screenshot 2014-06-08 at 16.30.49Voor iemand die net begint met koken/op zichzelf gaat wonen, is dit kookboek echt een must!

Ben je al wat ervarener op kookgebied, ook dan mag dit kookboek eigenlijk niet in je keuken ontbreken. Ik denk namelijk dat je met behulp van Gezond lekker eten een goede basis hebt om lekkere en volwaardige maaltijden op tafel te zetten, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van kant en klare ingrediënten. Wat ontbreekt zijn een paar mooie kleurenfoto`s van de gerechten die je kunt maken, de illustraties die nu in het boek staan komen nogal ‘ouderwets’ over, maar goed dat kan ook bijna niet anders met een kookboek dat in 1989 gemaakt is. Maar over het algemeen is het echt niet storend dat dit een ‘oudere’ uitgave is, en is het tegenwoordig niet ontzettend hip om weer terug in de tijd te gaan?…

Gezond lekker eten – een kookboek voor volwaardige voeding – Vreni de Jong en Irmela Kelling
Kookboek, hardcover, 640 pagina`s, Christofoor
Bestel dit boek hier >>>>

 

 

 

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

Elke dag lekker koken [kookboek – 101 recepten]

Elke dag lekker koken….. ja dat willen we allemaal wel. Maar hoe doe je dat …