Zuiderzeemuseum [verslag]

DSC08232Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In 2013 riepen bezoekers van beoordelingssite Zoover het Zuiderzeemuseum uit tot het beste museum van Nederland

Verslag
Namens TrotseMoeders.nl mocht ik met ons gezin naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Omdat mijn man moest werken, mocht ons nichtje mee in plaats van mijn man. De kids hadden er enorm veel zin in, dus ze waren deze ochtend extra vroeg wakker (05.20u)…

DSC08242Drie uur later zaten we in de auto, op weg naar Enkhuizen. Bij aankomst in Enkhuizen konden we de auto kwijt bij het entreepaviljoen. Hier lagen onze tickets en parkeermunt klaar. We werden hier vlot en keurig geholpen. Tevens werd ons nog in het kort uitgelegd wat waar was. Dit omdat het voor ons de eerste keer was dat we naar het Zuiderzeemuseum gingen. Perfecte service!

De museumveerboot lag al klaar en even later voeren we naar het buitenmuseum. De kids genoten volop van deze ‘extra attractie’. Een kwartiertje later meerden we aan bij het buitenmuseum.

Ik zag direct grote oude steenovens.  De kids liepen hier langs en zagen een berg schelpen, waar ze met z’n drieën gelijk heen stormden om schelpjes te zoeken. DSC08290Een kwartier later liepen we dan toch het buitenmuseum in. Niet alleen ik, maar ook de kids genoten van de oude huizen, straatjes en tuinen. Ze vonden het er zelfs zo mooi uitzien, dat ze hier wel wilden wonen!

Al gauw kwamen we bij een pleintje met oud-hollandse spelletjes (o.a. springtouwen en diabolo). Tevens konden de kids hier – tegen een kleine vergoeding – zelf een springtouw maken. Dit vonden ze natuurlijk wel heel erg cool! Dus even later liepen ze alle drie vol trots met een zelfgemaakte springtouw rond.

DSC08321Daarna vervolgden we onze weg door de mooie, oude straatjes. Bij de zeilmakerij aangekomen, maakten we kennis met de vrolijke, gezellige en enthousiaste Evert. Evert was een soort emmer aan het maken van stugge stof. Hij legde uit wat hij maakte en vroeg toen aan de kids of ze ook veters konden strikken. Hij had daar namelijk een hele speciale (toverachtige) manier voor.

De eerste keer dat hij het voordeed wisten we niet wat we zagen. Mijn nichtje wou dit ook heel graag leren en daar heeft Evert dus alle tijd voor genomen om het haar te leren. Dus nu laat ze aan iedereen vol trots zien, hoe ze op een bijzondere manier ‘veters kan strikken’. Evert bedankt!!!

DSC08710Daarna liepen we door naar ‘Kindereiland’. Hier konden ze zelf zeepjes en geurzakjes maken. Enthousiast  gingen de kids aan de slag met de zeepjes en geurzakjes. Erg leuk is dat ze zelf een vormpje, kleur en geur konden kiezen voor de zeep. Evenals de geurzakjes. Hierdoor namen ze aan het eind van de dag alle drie een eigengemaakt persoonlijke zeepje en geurzakje mee naar huis.

DSC08454Daarna gingen we naar de stadsgracht. Hier kregen ze ouderwetse kleding aan. Het leuke was dat ze deze kleding ongeveer een half uur aan mochten houden. Hierdoor hadden we volop tijd om mooie foto’s te maken in het DSC08514buitenmuseum, mét ouderwetse kleding aan!

Na een paar uur in het buitenmuseum te zijn geweest, wilden we nog even naar het binnenmuseum gaan. Maar de kids hadden allang een hoge glijbaan (speeltuin) náást het buitenmuseum gezien. Ze wilden hier alle drie zo graag heen, dat we toch nog maar een uurtje naar de speeltuin zijn gegaan.

DSC08630Daarna zijn we nog even snel naar het binnenmuseum gegaan. Rugtassen kunnen hier gratis in een kluis worden opgeborgen , omdat die niet op de rug mogen in het binnenmuseum. Vrijwel direct kwamen we in een hevige storm terecht. Je ziet op de grond de hoge golven, je voelt en hoort de wind. Dit is echt het hoogtepunt van het binnenmuseum!

DSC08670Wat de kids verder nog erg leuk vonden in het binnenmuseum zijn; luisteren in de telefoons, puzzels van boten maken, een huis inrichten d.m.v. magnetische interrieur spulletjes en op een echt podium karaoke-liedjes zingen van Volendamse zangers.
DSC08671Aan het eind van de dag gingen we weer met de museumveerboot terug naar de auto. Op de terugweg had ik drie slapende kids in de auto. Het was een geweldige dag. Ik kan nog maar één ding zeggen; Zuiderzeemuseum? Zeker doen!

Voor alle foto’s van deze fijne dag in het Zuiderzeemuseum, klik <hier>>>>

DSC08248

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.

Check Also

Het museum van verbroken beloftes

Het museum van verbroken beloftes van Elizabeth Buchan gaat over onvervulde liefde. Gesitueerd in Praag …