33 weken zwanger

Je baby.
Je kindje weegt alweer 2000 gram en is nu rond de 41 cm lang. Een heel mensje al! Hij begint nu langzaam zijn donshaartjes, die over zijn hele lijfje zaten, te verliezen. Samen met losgelaten huidcellen en propjes huidsmeer komen ze in het vruchtwater terecht. Je baby drinkt dit, waardoor de maag en de darmen zich verder ontwikkelen.

Je kindje kan op verschillende manieren in de baarmoeder liggen. Als hij met zijn hoofdje naar beneden ligt, dus richting baringskanaal, ligt hij in de hoofdligging. De komt het meest voor (in 96% van de gevallen) en is voor het geboren worden het meest gunstig. Ligt je baby met zijn hoofd omhoog, dus richting je maag, dan ligt hij in een stuit. Daarvan zijn er 3 te onderscheiden. We hebben het over de volkomen stuitligging als de baby zijn voetjes onder zich heeft gevouwen. Bij de onvolkomen stuitligging zijn de beentjes omhoog geklapt en zitten de voetjes ter hoogt van het gezichtje. In dat geval worden de billetjes het eerste geboren en vaak duurt het ook wel even voordat de beentjes naar beneden geklapt kunnen worden. Je kunt ook nog een half- onvolkomen stuitligging hebben. In dat geval ligt de baby in een spagaat met 1 voetje bij zijn gezicht en 1 voetje richting baringskanaal. En dan kan je baby ook nog dwars liggen, met zijn buik of zijn rug in de richting van het baringskanaal. Als hij die ligging aanhoudt kan de baby niet op natuurlijke wijze geboren worden en zal een keizersnede noodzakelijk zijn. Maar maak je hier nu vooral nog niet druk om. Als je kindje al in een stuit of dwars ligt kan het voordat het ingedaald is door de verloskundige of gynaecoloog gedraaid worden. Want hoewel je baby al veel ruimte in je buik inneemt is er nog steeds plek genoeg om de baby in de juiste richting te manoeuvreren.

Je lijf
Nog zo’n 2 weken voor je zwangerschapsverlof! Je zult merken dat de energie die je had in de middelste 3 maanden van je zwangerschap alweer danig aan het afnemen is. En deze laatste weken op je werk zijn ook nog eens extra druk met inwerken van jouw eventuele vervanger en het afronden en overdragen van je werkzaamheden. Waarschijnlijk wil je nog zoveel mogelijk werk afmaken om je collega’s niet teveel met extra werk op te zadelen als jij straks met verlof bent. Heel logisch en een goed streven, maar werk je vooral niet over de kop. Daar heeft niemand wat aan, je baby niet, jij zelf niet en je collega’s ook niet. Want je loopt het risico dat je zo vermoeid raakt dat je zelfs nog eerder stoppen moet. Neem jezelf daarom in acht, ga lekker vroeg slapen en doe wat je kunt, maar ook niet meer dan dat!

Bandenpijn
Nu je baby al zo groot is, wordt het gewicht dat jij mee moet dragen ook groter. Ook de ligamenten, de pezen waar de baarmoeder als het ware aan hangt, krijgen het steeds zwaarder te verduren. Het kan zelfs pijn gaan doen. Vaak uit zich dat in een zeurende pijn aan de zijkanten van je buik, of een stekende pijn ter hoogte van je schaambot. Bij bandenpijn hoort geen bloed- of vochtverlies en ook geen koorts. Als hiervan bij jou wel sprake is moet je contact opnemen met je huisarts of verloskundige.

Bekkeninstabiliteit
Een andere klacht die voornamelijk aan het einde van de zwangerschap voorkomt is bekkeninstabiliteit. Je zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je bekken wat flexibeler wordt, zodat je kindje straks makkelijker geboren kan worden: de bekkenbanden worden iets slapper, zodat de botten wat verder uit elkaar komen te staan. Meestal levert dit geen klachten op, maar bij sommige vrouwen kan het verslappen van de bekkenbanden voor veel pijn zorgen. Soms gaat dat ook gepaard met problemen met bewegen. In dat geval spreken we van bekkeninstabiliteit. Aan bekkeninstabiliteit is helaas niet zoveel te doen, anders dan uitzitten, na de bevalling gaat het in de meeste gevallen weer vanzelf over. Luister goed naar je lichaam en probeer situaties waarbij je makkelijk kan vallen te vermijden. Omdat je bekken zo verweekt is, zal het minder goed harde klappen op kunnen vangen dan voorheen en is het risico op (blijvende) schade groter. Voldoende rust is ook hier weer het advies.

Lees ook:
32 weken zwanger
34 weken zwanger
Alle 42 zwangerschaps- weken op een rij

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

De tweeling met het grootste geboortegewicht is…… mijn tweeling! [persoonlijke blog]

Mijn tweeling is inmiddels 12 jaar. Ruim 12 jaar geleden kwamen ze met een keizersnee …