De Tepper tweeling maakt New York onveilig [recensie]

Tepper tweeling New York cover

Claudia stelt voor een speurtocht door New York te organiseren om geld in te zamelen voor het goede doel en de hele school doet mee. De speurtocht is gebaseerd op een game waar Claudia’s tweelingbroer Ries aan verslaafd is, ‘Mega Hunt’. Deelnemers moeten opdrachten uitvoeren en hier bewijzen van verzamelen. De leerlingen strijden in verschillende teams tegen elkaar om de meeste punten te halen. Niet alleen de tweeling speelt niet altijd eerlijk …

Recensie
Eerder dit jaar heeft mijn jongste dochter van tien het eerste deel over de Tepper-tweeling gelezen. Dat vond ze een heel leuk boek en ze was dan ook heel blij dit tweede deel De Tepper-tweeling maakt New York onveilig te krijgen. Ter illustratie, ze kreeg dit boek een week of twee voor we op vakantie zouden gaan en ze legde het op haar stapeltje boeken dat mee moest om in Frankrijk gelezen te worden. Het heeft er nog geen week gelegen … (en was dus al ruim voor vertrek uit).

Tepper tweeling New York - cover en tekst
In al haar enthousiasme heeft ze een uitvoerig verslag gegeven, dat ik hieronder integraal met jullie deel. Waarschuwing: haar verslag bevat spoilers (maar is dat erg voor ons ouders?).

Voordat ik haar aan het woord laat: De Tepper-tweeling maakt New York onveilig is een graphic novel. Dit is een boek waarin het verhaal gedeeltelijk bestaat door diverse afbeeldingen, die ook echt onderdeel uitmaken van het verhaal. De afbeeldingen gaan verder dan een illustratie. Graphic novels zijn heel toegankelijk en prettig leesbaar. Er zijn verschillende populaire series graphic novels.

Voor de Tepper-tweeling ben ik van mening dat deze boeken qua niveau net wat hoger zitten dat bijvoorbeeld Het Dagboek van een Muts en Het leven van een loser. Mijn idee heeft te maken met de stijl van de afbeeldingen en de typografie in het boek, die iets toegankelijker zijn bij de Muts en de Loser of bijvoorbeeld Niek de Groot.

Tepper tweeling New York - achterkant en tekst
Rode draad in De Tepper-tweeling maakt New York onveilig, maar ook in het eerste deel, is de strijd en rivaliteit tussen broer en zus. Dat broer en zus ook nog eens een tweeling zijn, maakt deze strijd extra boeiend. En dan maken ze ook nog eens volop gebruik van alle moderne communicatiemiddelen in ons huidige digitale tijdperk … En in een graphic novel zie je dat natuurlijk terug in bijvoorbeeld screenshots en app-jes.

Tijd om mijn jongste -uitvoerig- aan het woord te laten (let op: spoilers):

De Tepper-tweeling maakt New York onveilig is een geweldig boek. Ik heb heel vaak gelachen.
De Tepper-tweeling heeft ook een deel 1: De Tepper-tweeling maakt ruzie. Dat boek was ook heel erg leuk.
De Tepper-tweeling maakt New York onveilig gaat over een speurtocht die Claudia heeft georganiseerd. Het geld dat wordt binnen gehaald gaat naar een goed doel. Namelijk de voedselbank. De speurtocht wordt gehouden in New York. Daar speelt het boek ook af. Voor elk ding dat ze hebben gevonden/gedaan krijgen ze punten.

Tepper tweeling New York - hoofdrolspelers
Claudia’s groepje wil graag het groepje van Athena Cohen verslaan. Maar ze denken dat dat niet gaat lukken. Want Athena’s groepje is rijk en ze gaan alle vier apart in zwarte auto’s rijden door de stad. Maar het enige wat ze kunnen doen om Athena te verslaan is een foto van Deondra nemen die Kalvin de kat kust. Ze speuren de hele stad af.

Ondertussen is Ries groepje in de problemen. Ries en James zitten in een rijdende vrachtwagen vast en Xander is alleen sport aan het kijken in een kroeg. Claudia heeft ondertussen Deondra gevonden maar mag geen foto maken. En de hele school staat daar ondertussen, niemand mag naar binnen. Behalve Athena die ook een foto van Deondra mag maken.

Tepper tweeling New York - chatgesprek

Als uiteindelijk de hele school terug in school is, is de prijsuitreiking.
Degene die op de derde plaats staat is … Athena’s groepje.
De tweede plek … Kalisha’s groepje.
De winnende plek … Ries’ groepje. Allemaal dankzij James hebben ze gewonnen!

Tepper tweeling New York - aantal pagina's
De personen in het boek heb ik opgeschreven:

Claudia: zij is het meisje van de tweeling en is heel slim.
Ries: hij is de jongen van de tweeling en is niet bepaald slim.
James: hij is een jongen uit het groepje van Ries en is nog dommer dan Ries.
Athena Cohen: ze is rijk en krijgt alles wat ze wil.
Deondra: zij is een beroemde ster.
Xander: hij zit ook in het groepje van Ries.
Kalisha: zij is de slimste uit de klas daardoor heeft ze ook de tweede plek behaald.

Ik heb hier niets meer aan toe te voegen!!

De Tepper-tweeling maakt New York onveilig
Graphic novel, hardcover, 272 pagina’s, Uitgeverij Moon
Bestel dit boek hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Terug in Burgers’ Zoo: wat is er veranderd?

Ein-de-lijk konden we weer naar Koninklijke Burgers’ Zoo. Na een lange periode van voorzichtig zijn …