het boek Het van frankrijk en de tour

Tip voor vaders: Het Frankrijk van de Tour

Dit boek gaat over de innige band tussen het aloude Frankrijk en de wereldberoemde wielerronde. In ruim honderd jaar is de Tour de France uitgegroeid tot een zomervenster op Frankrijk. Het Frankrijk van de Tour is ook een constructie; het is een beeld van Frankrijk zoals de Fransen dat de wereld graag laten zien. Jeroen Wielaert – zelf al ruim twintig jaar als verslaggever en columnist actief in de Tour – reisde enkele jaren lang stad en land af in Frankrijk. Zo is een boek ontstaan dat zijns gelijke niet kent.

Recensie
Dit boek is zo uniek, dat het bijna niet te beschrijven is. Het bestaat uit 2 delen, de gele pagina’s met de Tour geschiedenis en de witte pagina’s die het reisboek zijn met daarin ook leuke anekdotes en verhalen die rond die plaatsen met de Tour de France te maken hebben.

In het begin oogt het boek wat verwarrend omdat je niet zo goed weet waar je moet beginnen en hoe je het moet gebruiken. De gele en witte pagina’s zitten door elkaar en de besproken locaties en diens volgorde zijn even moeilijk te bevatten. Ik ging er dus maar even voor zitten met een kop thee in de tuin. Dat was een goede zet, want na de eerste paar bladzijdes viel alles in elkaar en snap je de insteek. Achter zit ook een uitgebreid register wat helpt als je op zoek bent naar bijvoorbeeld een specifieke plaats. Een register per regio zou wel een welkome aanvulling zijn, zodat je het ook echt mee kan nemen op vakantie als makkelijke reisgids.

Ik ben zelf een groot sport fan, dus mijn hart ging sneller kloppen toen ik de verhalen en anekdotes las. Alles is zeer pakkend geschreven waardoor het makkelijk is om je in de tijd te verplaatsen en vol spanning te lezen over de wilskracht van de organisatie, de soms onmogelijke uitdagingen die de renners tegenkomen en de persoonlijke hoogtepunten en drama’s van renners. Deze verhalen zitten natuurlijk verweven in zowel de gele als de witte delen van Het Frankrijk van de Tour.

Het hele boek straalt de liefde voor het wielrennen maar ook de liefde voor Frankrijk uit. Als fan van de Tour de France – we zijn menig keren niet op vakantie geweest zodat we lekker voor de televisie niets van deze wielerwedstrijd hoefden te missen – en als liefhebber van vakanties in Frankrijk, heb je met dit boek een geweldige koop. Het is dus eigenlijk ook een boek dat niet alleen voor de sportfan is, maar ook voor jou als reisgids.

Het Frankrijk van de Tour – Jeroen Wielaert
Reisgids, paperback, pagina’s, Arbeiderspers

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Merian live! Sicilië en Corsica

Ik ga op reis en ik neem mee….. reisgidsen van Merian Live. Alleen, nu ga …

Share
Share