Als ik dit allemaal had geweten

Soms zijn er van die dagen dat ik wel eens denk: “Als ik dit allemaal had geweten voor ik kinderen kreeg, nou dan weet ik het nog niet hoor!” Tegelijkertijd denk ik dan: “Ja, dus? Zou je dan nooit voor ze gekozen hebben? Wilde je dit echt dan missen?” Het antwoord is dan duidelijk nee! Natuurlijk is het ouderschap soms verschrikkelijk zwaar, vooral wanneer je vermoeide baby alleen maar wil krijsen en je gillende aandacht eisende kleuter maar bezig blijft ondanks honderd-en-een waarschuwingen, maar het ouderschap is ook zoveel meer dan dat alleen.

Het is een feit dat ondanks dat je kinderen regelmatig stierlijk vervelend zijn kunnen ze ook enorm je hart doen smelten, je mond doen glimlachen en vlinders in je buik laten fladderen wanneer ze je met glimmende ogen aankijken. Dit kan zijn wanneer je even met ze speelt of met ze gaat fietsen. Diezelfde glimmende ogen laten je grijnzen als je ziet hoe trots ze op zichzelf zijn wanneer ze eindelijk iets kunnen en je bijna doen huilen van vreugde wanneer ze hun armpjes om je heen slaan en zeggen: “Ik hou van jou mammie!”

Wat is het toch heerlijk om ze heel af en toe ’s avonds laat op schoot te hebben en te knuffelen, net als toen ze net geboren waren. En wat voelt het heerlijk om met je vingers door hun haar te kroelen als ze liggen te slapen. Je hart dat van geluk overslaat wanneer ze lichtjes kreunen van genot en zich aan je overgeven.

Wat is het toch heerlijk om ze op een speciale zondagochtend bij je op bed te hebben terwijl je je moeder- of vaderdagcadeau krijgt, zelf gemaakt en niet altijd even mooi, maar met zoveel liefde voor je geknutseld. Wat maken ze je trots als ze weer een stapje verder zijn in verschillende processen waarvan je bijna niet voor mogelijk hield dat ze het ooit zouden leren (terwijl we stiekem heus wel weten dat wij ze ooit ook zo hebben geleerd). Hoe geweldig is het om je veertien maanden oude baby een koe te zien herkennen en hem of haar de naam koetje hoort zeggen. En hoeveel trotser kun je zijn als je kind haar allereerste rapport meeneemt naar huis?

Het ouderschap is lang niet altijd even leuk, maar ik wil het voor geen goud meer missen en als ik alles over zou moeten doen wat ik de afgelopen jaren heb gedaan, inclusief ontberingen en tegenslagen dan zou ik het allemaal weer over doen. Alles!

Share

About Leandrah

c.aagenborg@chello.nl'
Mijn naam is Leandrah. Ik ben de trotse moeder van dochter Syrah (2007) en zoon Jonah (2011).

Check Also

Het goede voorbeeld – Christiane Kutik

In dit boek geeft Christiane Kutik uitgebreid tips en ideeën, hoe je ongedwongen, maar authentiek …

Share
Share