Als ik dit allemaal had geweten

Soms zijn er van die dagen dat ik wel eens denk: “Als ik dit allemaal had geweten voor ik kinderen kreeg, nou dan weet ik het nog niet hoor!” Tegelijkertijd denk ik dan: “Ja, dus? Zou je dan nooit voor ze gekozen hebben? Wilde je dit echt dan missen?” Het antwoord is dan duidelijk nee! Natuurlijk is het ouderschap soms verschrikkelijk zwaar, vooral wanneer je vermoeide baby alleen maar wil krijsen en je gillende aandacht eisende kleuter maar bezig blijft ondanks honderd-en-een waarschuwingen, maar het ouderschap is ook zoveel meer dan dat alleen.

Het is een feit dat ondanks dat je kinderen regelmatig stierlijk vervelend zijn kunnen ze ook enorm je hart doen smelten, je mond doen glimlachen en vlinders in je buik laten fladderen wanneer ze je met glimmende ogen aankijken. Dit kan zijn wanneer je even met ze speelt of met ze gaat fietsen. Diezelfde glimmende ogen laten je grijnzen als je ziet hoe trots ze op zichzelf zijn wanneer ze eindelijk iets kunnen en je bijna doen huilen van vreugde wanneer ze hun armpjes om je heen slaan en zeggen: “Ik hou van jou mammie!”

Wat is het toch heerlijk om ze heel af en toe ‘s avonds laat op schoot te hebben en te knuffelen, net als toen ze net geboren waren. En wat voelt het heerlijk om met je vingers door hun haar te kroelen als ze liggen te slapen. Je hart dat van geluk overslaat wanneer ze lichtjes kreunen van genot en zich aan je overgeven.

Wat is het toch heerlijk om ze op een speciale zondagochtend bij je op bed te hebben terwijl je je moeder- of vaderdagcadeau krijgt, zelf gemaakt en niet altijd even mooi, maar met zoveel liefde voor je geknutseld. Wat maken ze je trots als ze weer een stapje verder zijn in verschillende processen waarvan je bijna niet voor mogelijk hield dat ze het ooit zouden leren (terwijl we stiekem heus wel weten dat wij ze ooit ook zo hebben geleerd). Hoe geweldig is het om je veertien maanden oude baby een koe te zien herkennen en hem of haar de naam koetje hoort zeggen. En hoeveel trotser kun je zijn als je kind haar allereerste rapport meeneemt naar huis?

Het ouderschap is lang niet altijd even leuk, maar ik wil het voor geen goud meer missen en als ik alles over zou moeten doen wat ik de afgelopen jaren heb gedaan, inclusief ontberingen en tegenslagen dan zou ik het allemaal weer over doen. Alles!

About Leandrah

Mijn naam is Leandrah. Ik ben de trotse moeder van dochter Syrah van twaalf jaar oud en zoon Jonah van acht jaar oud. Onze dochter heeft in 2014 in een revalidatie traject gezeten, omdat er een vermoeden was dat zij aan een val hersenletsel heeft overgehouden. Dit is een zeer intensief traject geweest. Het niet kunnen concentreren en het niet goed kunnen opslaan van informatie bleek na lang onderzoek niet het enige probleem te zijn, Syrah is moeilijk lerend en heeft een lager IQ dan gemiddeld. Dat zijn maar uitslagen, voor ons is ze een kindje dat zich bekommert om andere kinderen en ontzettend lief is. Niet snel daarna mocht ze naar speciaal basisonderwijs en sinds september 2019 zit ze op het praktijkonderwijs. Onze zoon Jonah zit in groep 5 en ontwikkelt zich in een razend tempo. Hij heeft een analytisch denkvermogen en weet binnen enkele seconden verbanden te leggen, ook in situaties waarin hij nog nooit eerder is geweest. Hij is zeer leergierig en neem alles in zich op als een spons, maar heeft echter wel moeite met sociale situaties waardoor hij geen echte vriendjes heeft. Hij kan zich gelukkig ook goed alleen vermaken en speelt graag urenlang met zijn bussen, trams en treinen. O en met de iPad, maar dat is geheim ;-).

Check Also

Het goede voorbeeld – Christiane Kutik

In dit boek geeft Christiane Kutik uitgebreid tips en ideeën, hoe je ongedwongen, maar authentiek …