Foliumzuur (vitamine B11)

witte-pillenWanneer we gezond eten, krijgen we meestal voldoende vitaminen en mineralen binnen en hoeven we geen extra voedingssupplementen te nemen of vitaminepillen te slikken. Wanneer je weet dat je zwanger wilt worden, of wanneer je al in verwachting bent, is er echter één vitamine waarvan de hoeveelheid die je uit het eten haalt onvoldoende is: Vitamine B11, beter bekend als Foliumzuur.

Wanneer je zwanger bent heb je  meer van deze vitamine B11 (foliumzuur) nodig dan je uit het dagelijks voedsel kunt halen. Foliumzuur is nodig voor de goede aanleg van het zenuwstelsel van je baby. Deze wordt al in het begin van de zwangerschap aangelegd en gedurende de hele zwangerschap verder ontwikkeld. Het is daarom belangrijk om tijdig te beginnen met de inname van foliumzuur.

De NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) heeft als richtlijn “1 maal daags 0,4 of 0,5 mg foliumzuur vanaf 4 weken voor de conceptie tot en met 10 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie.” Langer blijven gebruiken mag ook, maar gedurende deze periode is het het allerbelangrijkste.

En gezond eten is en blijft natuurlijk ook belangrijk. Hieronder kun je zien in welke voedingsstoffen onder andere veel foliumzuur/B11 zit (groenten, brood, aardappelen, zuivel en vlees).

foliumzuur-voedsel

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Zwanger? In deze voeding zit foliumzuur

Wanneer je zwanger wilt worden of zwanger bent, is het belangrijk voor de ontwikkeling van …