Vanaf 1 juni krijgen extra kwetsbare baby’s na hun geboorte in OLVG vaccinaties aangeboden tegen de gevolgen van een darminfectie met het rotavirus.
Een rotavirusinfectie is de meest voorkomende oorzaak van maag- en darminfecties bij baby’s en peuters en kan ernstige diarree, braken en koorts veroorzaken, met een grote kans op uitdroging. Regelmatig is hiervoor een ziekenhuisopname nodig. Rotavirusvaccinatie is zeer effectief in het voorkómen van ernstige diarree, uitdroging en ziekenhuisopname.
Veel baat
Extra kwetsbare baby’s zijn kinderen die te vroeg geboren zijn, kinderen met een laag geboortegewicht of kinderen met een aangeboren aandoening van bijvoorbeeld hart, zenuwstelsel of darmen. Deze kinderen komen vaker in het ziekenhuis terecht met een rotavirusinfectie of hebben er langer last van. In een enkel geval treden er zelfs ernstige complicaties op. Vooral deze kinderen kunnen daarom veel baat hebben bij vaccinatie tegen rotavirus.
Nooit verplicht
Vaccineren tegen rotavirus is in Nederland wel toegestaan, maar is nog geen onderdeel van het Rijks Vaccinatie Programma. Het consultatiebureau heeft het vaccin daarom niet beschikbaar. OLVG doet mee aan het RIVAR-project, een onderzoek ter voorbereiding op de landelijke invoer van rotavirusvaccinatie voor kwetsbare baby’s. Gedurende de looptijd van het RIVAR-project is de vaccinatie kosteloos beschikbaar voor extra kwetsbare kinderen die onder behandeling zijn van een medisch specialist. De (kinder)arts bepaalt of het kind in aanmerking komt voor rotavirusvaccinatie binnen het RIVAR-project en adviseert hierover. Vaccinatie is echter nooit verplicht.
Voor de ouders is algemene informatie over de vaccinatie in OLVG beschikbaar: