Met Dylan Haegens naar de toekomst kijken [verslag]

Woensdagmiddag. Met de tweeling naar het Marineterrein in Amsterdam. We hebben een zeer onrustig half-uur achter de rug want er moest een goed notitieblokje, een goede pen en de juiste kleding worden gekozen. En de telefoons moesten opgeladen zijn om te kunnen fotograferen en filmen. Want…. De tweeling zou Dylan Haegens en Marit ontmoeten!

Dylan zit in de jury van de Bright Ideas Challenge. Een wedstrijd waaraan kinderen van groep 7 mee kunnen doen en waarbij ze oplossingen voor drie van de zeventien UN Global Sustainability Goals kunnen bedenken. De winnaar wordt tijdens het gratis Generation Discover Festival bekend gemaakt.

 

Om mee te kunnen doen met deze Challenge, is er een speciale “hub” ontworpen, een ruimte waarin kinderen kunnen ontdekken welke uitdagingen er zijn voor de (nabije) toekomst en ook oplossingen op het gebied van energie, water en voedsel kunnen verzinnen. En de tweeling mocht, samen met een aantal andere kinderen EN met Dylan Haegens, het anderhalf uur durende programma doorlopen.

Maar eerst was er tijd om van wat lekkers te genieten en om een auto die op zout water kon rijden te maken, gevolgd door korte toespraken en een spectaculaire opening (letterlijk) van de hub.

In de koepelvormige ruimte zijn drie verschillende ronde tafels met drie thema’s: inspire, create en amaze. Per tafel kunnen steeds 10 kinderen deelnemen aan het programma wat steeds een half uur duurt, daarna wordt er gerouleerd zodat alle thema’s aan de beurt komen.

Gastvrouwe is een charmante robot, die ook de tijd in de gaten houdt. Daarnaast waren er verschillende medewerkers die de kinderen konden helpen wanneer dat nodig was, maar voor kinderen vanaf een jaar of 7 was het programma prima zelfstandig te volgen.

We begonnen met “create” en hebben samen met de andere tafelgenoten een stad voorzien van duurzame oplossingen voor energie, voedsel en water. Steeds wanneer er iets toegevoegd werd aan de stad, kon je het resultaat, ook van de andere deelnemers, bekijken via de tablet met augmented reality (je kon dus de stad zien met alles wat je toegevoegd had). Er was ook de mogelijkheid om met VR (Virtual Reality) door de stad te “vliegen”. Voor veel kinderen was dit het leukste onderdeel!

We gingen daarna naar “inspire” om zelf op een aantal plaatsen in de wereld “problemen op te lossen”. Goed voor kinderen om de beelden te zien van een vervuilde rivier en wat er aan gedaan wordt om deze weer schoner te krijgen bijvoorbeeld. Speels maar niet belerend, prima! Je kon als team punten verdienen en een groot aantal kinderen vond deze opdrachten het leukst.

 

Als laatste hebben we “amaze” gedaan. Een tafel vol uitvindingen, van 3D geprint voedsel tot een zwaartekracht-lamp. De kinderen kregen informatie over iedere uitvinding en mochten vragen beantwoorden. Vervolgens konden ze scores geven en aangeven of ze dachten dat de uitvinding de problemen voor wat water, voedsel, energie betreft konden helpen oplossen. Mijn favoriet was de kantoorboerderij die midden in Den Haag gerealiseerd wordt, een duurzame manier van groenten en fruit kweken voor een stad maakt ook dat er minder vervuiling is bij het vervoer van de producten. Mijn tweeling vond dit het leukste onderdeel. Of nee, toch ‘create’, of nee…. Alles was leuk!

Tot slot gingen alle kinderen met Dylan Haegens op de foto en daarna namen hij en Marit ruim de tijd om met ieder kind afzonderlijk te praten, handtekeningen uit te delen, video’s in te spreken en uiteraard voor selfies en andere foto’s. Top!

De Bright Ideas hub staat nog t/m 9 juni op het Marineterrein Amsterdam en komt daarna op verschillende locaties in Nederland te staan. Tijdens schooldagen kunnen klassen er gebruik van maken, in de weekenden is deze hub gratis toegankelijk voor alle kinderen / ouders. Adviesleeftijd: 7 jaar en ouder.

Wel even aanmelden want er kunnen maximaal 30 personen per keer in de hub. Voor informatie en gratis aanmelding, klik hier >>>> 

 

 

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

4 manieren om je nieuwe stad te leren kennen

Verhuizen is altijd een grote gebeurtenis in je leven, vooral als dit naar een andere …

Share
Share