“Zilver zoals je het zelden zag”, bezoek aan het Zilvermuseum [verslag]

“Zilver zoals je het zelden zag”
Het Zilvermuseum in Schoonhoven is het enige zilvermuseum in Nederland. Het bestaat uit een Zilversmederij, een vaste collectie aan zilver, een Zilverlab en een (tijdelijke) tentoonstelling met Koninklijke cadeaus. Het museum is geopend van di t/m za van 11.00 tot 17.00uur en op zon- en feestdagen van 12.00 tot 17.00 uur. Samen met m’n partner en onze kids van 3, 6 en 7 jaar oud gingen we op pad!

Zilvermid
De zilversmid, net na de ingang, maakt indruk bij mijn oudste. Hij bekijkt nauwkeurig hoe een sieraad in elkaar wordt gelast. ‘Het brandt gewoon aan elkaar!’ Na de Zilversmederij lopen we met de trap naar boven.Screenshot 2014-07-21 at 11.01.29

Doe-tafel
Hier staat een lange, stijlvolle ‘doe-tafel’. Een feestelijk gedekte tafel met bestek en kandelaars. In de tafel vind je laadjes met vragen, met behulp van het groene of rode lampje zie je of het goed of fout hebt. Ook hangen er ‘telefoons’ aan de tafel. Uit deze telefoons komt muziek, gelijktijdig vertoont de ‘placemat’ een mooi filmpje. Etiquette en couverts staan hier centraal.

Koninklijke cadeaus
Dan lopen we door naar de twee verdieping, waar van 6 juni tot 26 oktober 2014 een tentoonstelling te bewonderen is met Koninklijke cadeaus. Op 5 juni is deze tentoonstelling officieel geopend door prinses Beatrix. Het toont ons de zilveren cadeaus die leden van het Koninklijk huis gedurende afgelopen twee eeuwen ontvangen hebben, speciaal dus!

Zilverlab
Achter deze tentoonstelling bevindt zich het Zilverlab, een praktijkgedeelte waarbij kinderen hun labkennis kunnen testen en zelf een sleutelhanger of ketting mogen maken.

Screenshot 2014-07-21 at 10.58.56Actief
Het museum heeft leuke actieve onderdelen en doet zichtbaar z’n best om het museum voor kinderen aantrekkelijk te maken. Een aandachtspunt hierbij is wel dat het pas vanaf een jaar of 8, dus rond groep 4, echt zal inspireren en uitdagen. Ook is het voor een aantal ‘doe-dingen’ een must dat ze zelf goed kunnen lezen.

Zilvermuseum
Het Zilvermuseum is echt een ‘museum’ en daar zullen sommige kinderen heel erg van houden, maar andere doe je er wellicht geen plezier mee doen. Een bezoekje is dus zeker wel de moeite waard, maar bij Het Zilvermuseum spelen leeftijden en interesse wel een grote rol!

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Het museum van verbroken beloftes

Het museum van verbroken beloftes van Elizabeth Buchan gaat over onvervulde liefde. Gesitueerd in Praag …

Share
Share