Ja = Ja, Nee = Nee

Iedere ouder maakt het wel eens mee: je kind zet het midden in de winkel op een krijsen, weigert te eten, maakt het naar bed gaan tot een drama of klaagt over buikpijn als het naar school moet. Hoe los je dit op en zorg je ervoor dat de sfeer in je gezin prettig blijft?

Opvoeden lijkt een hele klus, maar is eigenlijk niet zo heel moeilijk als je het bewust doet en je houdt aan een aantal basisprincipes:

– Positief gedrag belonen,
– Leren dat nee ook echt nee moet zijn,
– Duidelijke regels en grenzen hanteren,
– De tijd nemen om te praten én te luisteren naar je kinderen.

Gitty Feddema, bekend van de opvoedbestseller En als we nou weer eens gewoon gingen opvoeden, besteedt uitvoerig aandacht aan – niet altijd makkelijke – gedrag van je kinderen. Ook geeft ze heldere en duidelijke regels waarmee je als ouder je kind kunt ondersteunen bij het opgroeien.

Het is een positief, herkenbaar en informatief handboek voor ouders die hun kinderen een goede basis willen bieden om zich voluit te kunnen ontwikkelen.

Recensie:
Het boek ja=ja, nee=nee is opgebouwd in drie gedeeltes, namelijk de vier pijlers van de opvoeding, het gezin en de gouden regels van de opvoeding.
In het hoofdstuk de vier pijlers van de opvoeding wordt uitgelegd dat de opvoeding van kinderen berust vanaf het begin op vier belangrijke pijlers, de basisprincipes van de opvoeding.

De vier pijlers zijn: belonen van gedrag, leren omgaan met het woordje ‘nee’, regels en grenzen stellen, en als laatste praten, uitleggen, onderhandelen en discussiëren met het kind. De pijlers staan onderling in verband met elkaar, steunen én versterken elkaar.

In het hoofdstuk ‘het gezin’ wordt het gezin als systeem uitgelegd. Hierbij staan duidelijke voorbeelden genoemd. Ook zijn er tips beschreven om bijvoorbeeld hulpouderschap te voorkomen.

Als laatste worden er 71 regels beschreven. Een paar voorbeelden zijn: Beloon altijd positief gedrag, volmaakte ouders bestaan niet, wees duidelijk, voorspelbaar en consequent.
Bij elke regel staat in het kort een uitleg. Deze uitleg is duidelijk en begrijpbaar.

Ik vind het een goed en duidelijk boek waar je zeker wat aan hebt. Sommige punten zijn zeer herkenbaar en sommige weer niet. Het is fijn om te lezen wat je bij bepaalde “problemen”, die je bij je kind kan ervaren, kan doen.
Ik heb aan sommige regels echt wat gehad. Ik raad het anderen dan ook aan om dit boek eens te lezen.

Ja = Ja, Nee = Nee, Gitty Feddema
Nederlands, Hardcover, 239 pagina’s
Bestel dit boek hier via Bol.com >>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.