De eerste woordjes die een baby zegt zijn vaak ‘papa’ of ‘mama’. Wetenschappers hebben onderzocht waarom dat zo is.
Natuurlijk zijn vaders en moeders vaak in de buurt en heeft de baby daar aandacht voor. Maar in bijna alle talen wordt het de kinderen ook gemakkelijk gemaakt: de woorden voor ‘vader’ en ‘moeder’ bestaan vaak uit een patroon van herhaalde klanken.
Hersenscans
Onderzoekers hebben nu hersenscans van 22 pasgeboren baby’s gemaakt terwijl deze luisterden naar geluidsopnamen van fantasiewoordjes. Ze kregen woordjes te horen met een herhaalde klank (zoals mubaba en penana) en daarnaast willekeurige woorden zonder herhaling (zoals bamuba en penaku).
Hersenactiviteit
De hersenactiviteit van de baby’s nam enorm toe als de herhalingen te horen waren, terwijl er bij de willekeurige woorden geen verandering in de hersenactiviteit was. Het lijkt er dus op, dat de woorden ‘papa’ en ‘mama’ uitermate geschikt zijn voor een baby om te leren, en dat het vermogen om herhaalde klanken te onderscheiden al van nature in de hersenen is ‘voorgeprogrammeerd’.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Judit Gervain van de Universiteit van British Columbia en gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Taal
“Het is waarschijnlijk geen toeval dat in veel talen lettergrepen herhaald worden in kinderwoorden als papa, mama, tata enz.”, zegt de onderzoeker. “Het taalcentrum van de meeste rechtshandigen zit in de linker hersenhelft, en dit stemt overeen met onze uitkomsten. De hersenen lijken al bij voorbaat te zijn ingericht om een taal te leren”.