Knutseltip: Maak je eigen tol

Mijn dochter is dol op knutselen en daarvoor hebben we thuis een speciaal mandje voor knutselspullen. Hier gaan allerlei doosjes, doppen, wc-rollen en andere “afval” dingen in die ze bij het knutselen kan gebruiken. Ze verzint vaak zelf allerlei creaties, maar inspiratie doen we ook vaak op tijdens een zoektocht op internet of – zoals in dit geval – bij de overblijf op school. Tollen zijn geliefd bij veel kinderen, maar het wordt natuurlijk extra leuk als je dit kunt doen met je zelfgemaakte tol! Daarom hier een beschrijving van hoe je deze tol kunt maken.

Wat heb je nodig?
– Plastic doppen (van bijvoorbeeld een pak melk, vla of flesjes drinken)
– Cocktail- of satéprikkers
– Gekleurd plakband
– Permanente stiften

Hoe maak je de tol?
– Kies twee doppen uit die je wilt gebruiken voor het maken van de tol. Twee verschillende formaten is hierbij het leukste om te kiezen.
– Teken met permanente stiften op de bovenzijde van de dop. Wil je liever niet dat je kinderen werken met permanente stiften, kleine stickers werken ook prima!  Uiteraard  kun je ook dun papier gebruiken om kleine figuurtjes uit te knippen en op te plakken. Versier de bovenzijde van beide doppen, maar houdt rekening met het feit dat je van de grootste dop straks allen de buitenste rand ziet.
– Beplak de zijkanten van de dop met gekleurd plakband.
– Prik met een prikpen in het midden van de doppen  een gaatje; bij kleine kinderen moet je als ouder wellicht even hierbij assisteren.
– Steek een cocktail- of satéprikker door de doppen, eerst de kleinste en dan de grote. Wanneer je een satéprikker gebruikt moet je een stuk van het stokje afknippen aan de bovenzijde.

Het is even uitproberen hoe de tol de beste balans heeft en niet te zwaar wordt. Aan de onderzijde moet het stokje iets onder de dop vandaan komen en het stokje aan de bovenzijde moet lang genoeg zijn om vast te houden en de tol te draaien, maar niet te zwaar zijn (dus niet te lang). Dit gedeelte is het meest lastig, omdat je gewoon moet testen hoe je dit moet doen. Wat schuiven met de doppen en eventueel het stokje nog iets extra inkorten en dan zul je zien dat het op een gegeven moment lukt.

Sinds mijn dochter haar zelfgemaakte tol heeft, blijft de tol die afkomstig is van de speelgoedwinkel in de hoek liggen!

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe meubels?

Het aanschaffen van een compleet nieuw interieur is natuurlijk hartstikke leuk. Je kunt diverse stijlen …