trunki lieveheersbeestje

Vakantie stress

Nog even en het is weer zover: de zomervakantie! Op vakantie gaan is leuk, maar voor velen komt er toch een portie stress om de hoek kijken. Zeker met kinderen kan een lange reis zorgen voor de nodige spanning. Maar wanneer je zelf relaxed bent, zal je kind ook aanzienlijk minder last van vakantiestress hebben. Een goede voorbereiding is het halve werk. Met deze tips blijft ook de rit naar het vakantie adres leuk.

Checklist
Niets levert meer stress op dan op het laatste moment allemaal spullen gaan pakken. Maak dus ruim van te voren een lijst met spullen die mee moeten. Schrijf daarop ook de meest simpele dingen waarvan je denkt dat je ze toch niet zult vergeten. Juist die dingen worden door inpakstress nog wel eens vergeten. Wie niet elk jaar een nieuwe lijst wil maken, doet er goed aan om zijn lijst in bijvoorbeeld Word te maken en vervolgens op te slaan. Kom je tijdens je vakantie achter dingen die je vergeten bent? Noteer ze en voeg ze aan de lijst toe zodra je terug bent van je vakantie. Dat overkomt je dan tenminste volgend jaar niet weer.

Ook praktisch is om ruim van te voren te bedenken of je nog spullen moet aanschaffen voor de vakantie. Dit kunnen heel praktische dingen zijn, zoals wasmiddel voor op reis maar ook bijvoorbeeld tijdschriften, boekjes of kleine verrassingen voor de kinderen. Haal deze spullen op tijd in huis!

Hoe lang duurt de reis?
Wees eerlijk naar je kinderen toe over de lengte van de reis. Houd hierbij rekening met de beleving van kinderen. Zij zullen twee uur rijden bijvoorbeeld al heel lang vinden, terwijl jij dat pas zegt bij vijf uur. Zeker tijdens lange autoritten is het verstandig om regelmatig te stoppen. Als ouder heb je wellicht de neiging om lekker door te rijden, zodat je eerder op de plaats van bestemming bent. Echter is het stilzitten in de auto niet fijn voor kinderen, waardoor ze vervelend gaan worden. Stop elke twee uur even (als de kinderen slapen kun je uiteraard wel even van de gelegenheid gebruik maken om door te rijden). Zoek bij voorkeur een plek uit waar picknickplaatsen zijn. Wanneer je een bal en kleed onder handbereik hebt kun je zo lekker even zitten op het gras en kunnen de kinderen even achter de bal aanrennen en hun energie even kwijt. Daarna stappen jullie allemaal weer fris in de auto en vervolgen jullie je weg.

Zwarte zaterdag
Elk jaar sluiten heel wat vakantievierders zich aan in de enorme file die ontstaat doordat veel Europeanen op vakantie gaan. De Franse autosnelwegen lopen altijd vol tijdens de bekende “zwarte zaterdagen” omdat zowel de Fransen als andere Europeanen naar het zuiden trekken voor een welverdiende vakantie. Dit jaar kun je het beste op 30 juli en 6 augustus de Franse snelwegen vermijden. Ook op 9 juli en 23 juli verwacht men veel drukte op de weg. Wie naar het zuiden trekt doet er verstandig aan om op Bison Futé te kijken naar de drukste reisdagen in Frankrijk. In een handig overzicht zie je hier de groene, oranje, rode en zwarte dagen aangegeven. Groen betekend een normale verkeersdoorstroming, bij rood wordt het al zeer druk en zwart is doffe ellende…

Tips voor onderweg
Het belangrijkste hulpmiddel voor onderweg zijn toch wel de tips om de reis dragelijker te maken. Zowel op gebied van comfort als plezier volgen hier een aantal belangrijke tips:

  • Temperatuur: een airco is een goede investering voor in de auto, zeker wanneer je kinderen hebt. Niets zo vervelend als plakkend en bijna gaarkokend in een veel te warme auto zitten.
  • Zonneschermen: zorg voor zonneschermen op de zijruiten en eventueel ook op de achterruit. Een witte hydrofiele luier kan ook uitkomst bieden als gordijn voor het zijraam.
  • Muziek en/of Film: zeker tijdens lange autoritten een onmisbaar iets. Zorg voor leuke CD’s voor de kinderen in de auto, luisterboeken en als je dat hebt een draagbare DVD-speler. Wanneer jouw kinderen een totaal andere wens hebben qua muziek/film is het verstandig om ze elk een eigen muziekdrager te geven met koptelefoon. Uiteraard geldt dat ook voor de films die ze kunnen kijken.
  • Computerspelletjes: Heeft je kind een Nintendo DS of een ander draagbaar computerspel? Pak deze dan niet in, maar zorg dat deze op de achterbank bij de kinderen ligt. Misschien vind je wel dat je kind hier al te veel mee speelt, maar tijdens een lange trip naar de vakantie is het ideaal als tijdverdrijf!
  • Verrassing zak: voor een lange autorit mag je best iets in het vooruitzicht tellen. Maak voor elk kind een verrassingszak en stop daar voor bijvoorbeeld elk uur een cadeautje in. De vraag “zijn we er nou…” wordt langer uitgesteld en vervangen door “wanneer mag ik weer een cadeautje.” Hierdoor lijkt de reis korter omdat de reistijd in stukjes wordt gehakt. Snoep mag er best in als het met mate is, maar verstandiger doe je er aan om kleine dingen te kopen waar ze wat mee kunnen. Denk aan raamstickers, stickerboeken, tijdschrift/boekje voor je kind of een leuk klein poppetje of iets anders kleins waar ze tijdens het rijden mee kunnen spelen. Vergeet niet ook een tas te maken voor de terugweg!
Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Op zoek naar een budget vriendelijke reis? Zoek niet langer: ga naar de Waddeneilanden!

Nieuwe culturen ontdekken en onvergetelijke ervaringen opdoen. Het hoeft allemaal niet veel te kosten, op …

Share
Share