Complot op het schedelslot [recensie]

Geronimo als violist op het podium in een chique concertzaal? Dat is wel het laatste waar je aan denkt als het om Rokfords grootste stuntelmuis allertijden gaat. Maar toch is dat precies wat hem overkomt als hij op bezoek gaat bij de familie van zijn vriendin Duifje Duistermuis.

Recensie
Complot op het Schedelslot is het vijfde deel van de Rode Reeks van Geronimo Stilton.

Mijn elfjarige dochter heeft Complot op het Schedelslot gelezen en doet verslag waar het boek over gaat (let op: spoilers):

‘Geronimo wordt opgehaald door Kalong, de vleermuis van Duifje. Het gelegenheidsorkest van de familie Duistermuis is al heel lang samen aan het oefenen voor een belangrijke muziekwedstrijd. Maar Madame Tosca, de violist, heeft haar pols verstuikt en kan nu niet meedoen. Daarom wil Duifje dat Geronimo voor haar plaats gaat viool spelen. Maar de concertmeester is niet van plan Geronimo op zijn kostbare viool te laten spelen. Omdat Duifje zo graag wil dat hij meedoet, moet Geronimo eerst drie zware proeven moet halen.

Proef 1: Geronimo moet 77 minuten viool spelen terwijl hij op een touw staat boven het water. En in dat water zitten ook nog eens enge vissen. Brrrr. Deze proef haalt hij niet.
Proef 2: Geronimo moet van 7 slapende krokodillen de tanden poetsen. Ook deze proef haalt hij niet.
Proef 3: De laatste proef, Geronimo moet hij 3.333 bijtgrage vlooien terug in het potje doen waar ze vlooien uitkwamen. Ook deze proef haalt hij niet.
Maar bij elke proef had hij het gevoel dat iemand het saboteerde. En dat was ook zo. Uiteindelijk mag hij meedoen.


Wat ik een bijzonder sterk punt van de boeken van Geronimo Stilton vind, is de niet aflatende kwaliteit van de vormgeving. De boeken zijn altijd in full color gedrukt, bevatten bijzonder veel illustraties die over het algemeen ook heel grappig zijn en wordt voortdurend gespeeld met de typografie. Ook zijn de boeken altijd grappig en ben ik er van overtuigd dat heel veel kinderen deze boeken heel erg leuk vinden.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat echter niet zozeer uit naar de serieboeken, maar juist naar dikkere boeken met langere verhalen . Bijvoorbeeld de Reis door de tijd-serie, of de Fantasia-boeken. Deze verhalen zijn wat meer doordacht dan de dunnere seriedelen die vrij oppervlakkig blijven. De vormgeving brengt met zich mee dat de boeken relatief prijzig zijn, hoewel ik ook moet onderkennen dat de prijs al jarenlang stabiel is, en ik vind de dikkere boeken het geld toch net wat meer waard. Die staan vaak ook vol weetjes en andere leuke extra’s.

Ik merk dat mijn elfjarige ook aan het schuiven is in haar voorkeuren. Waar ze een dik jaar geleden nog erg enthousiast kon worden van nieuwe ‘Geronimo’s’, is ze nu wat terughoudender. Overigens is ze sowieso niet zo’n fan van spannend en griezelen. Ze geeft ook aan ‘Ik vond Complot op het Schedelslot een van de niet zo leuke boeken van Geronimo. Ik vind eigenlijk de meeste boeken waar de familie Duistermuis in zit niet zo heel leuk. Ik vond het boek ook wel een beetje spannend. Ik had dit boek snel uit.

Afgezien van de kritische opmerkingen is Complot op het Schedelslot weer een prima verhaal van de hand van Geronimo. Geschikt voor wat jongere lezertjes voor wie dit boek al ruimschoots dik genoeg is. Een beetje griezelen moet je wel leuk vinden, maar gelukkig zijn er voor de niet-griezelaars ook voldoende leuke serietitels!

En is je trouwens al opgevallen dat de standaardafbeeldingen, zoals de redactie van De Wakkere Muis en de plattegronden achterin een make-over hebben gehad?

Complot op het Schedelslot – Geronimo Stilton
Deel 5 van de rode reeks
Kinderboek, hardcover, 132 pagina’s, Uitgeverij De Wakkere Muis
Bestel ‘Complot op het Schedelslot’ hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Hamstersaurus Rex – Tom O’Donnell

Hij heeft dinotanden, messcherpe klauwen… en een heel zachte vacht! Het is Hamstersaurus Rex, de …

Share
Share