Wat lunchen we vandaag? [recensie]

Wil je je kinderen niet elke dag een saaie lunchtrommel met twee boterhammen met kaas meegeven maar heb je ook geen tijd om ’s ochtends een keukenprinses te zijn? Wat gaat je kind trakteren, wat is gezond en lekker en ziet er bovendien nog prachtig uit? Met een dochter op de lagere school is dit precies de dagelijkse uitdaging van Susan Aretz. Ze geeft recepten en tips om de dagelijkse lunchtrommel tot een smakelijk feestje te maken. Ze laat je zien hoe je efficiënt en budgetvriendelijk kunt variëren en hoe de jaarlijks terugkerende rituelen van traktaties en feestdagen op school, gezonde, lekkere én feestelijke momenten kunnen zijn, waarvoor je niet uren in de keuken hoeft te staan.
Recensie
Het uitgangspunt van Wat lunchen we vandaag? is dat door slim te plannen kunnen je kinderen ook op school gevarieerd en lekker eten, zonder dat jij er vroeger je bed voor uit moet. Sleutelwoorden zijn variatie, voorraad en plannen. Gelukkig geeft Aretz ook handenvol tips om dit ook in de praktijk handen voeten te kunnen geven. Zo heb je materiaal nodig om alles goed verpakt mee naar school te kunnen geven: drinkbekers, fruittrommels en lunchtrommels bijvoorbeeld. Maar aan het eind van het boek staan ook overzichtjes om een goede planning te kunnen maken. Er is al één planning ingevuld, ter inspiratie, om de rest zelf in te kunnen vullen.
 
Wat lunchen we vandaag? begint met drinken. Het meest gezond is (natuurlijk) water, maar in het boek staan een boel tips om water op een gezonde manier en zonder suiker van een smaakje te voorzien. Ook staat er recepten in voor smoothies en shakes, waarmee je de dorst kunt lessen, maar die ook nog eens gezond zijn.
Als het gaat om lunch, staan er heel veel tips in Wat lunchen we vandaag? om eens iets anders dan de standaard boterham met kaas te serveren. Pannenkoekenwraps bijvoorbeeld, of springrolls. Havermout is overigens een ingrediënt dat veel gebruikt wordt.
  
De recepten zijn to the point en helder. Ze beginnen met een overzicht van wat je nodig hebt: ingrediënten, maar ook middelen zoals een bakplaat en bakpapier. De werkbeschrijving is kort en krachtig en leidt tot prima resultaten. Wat ik heel fijn vind is dat de foto’s realistisch zijn. Natuurlijk zien de gerechten er mooi uit, en vaak mooier dan je zelf voor elkaar krijgt, maar de havermoutrepen zien er in dit boek nu ook weer niet echt superaantrekkelijk uit …
Mijn twee favoriete hoofdstukken vanWat lunchen we vandaag? zijn het hoofdstuk over het kerstdiner op school en het hoofdstuk met verjaardagstraktaties. Wat dit laatste hoofdstuk extra praktisch maakt, is dat de traktaties zijn afgestemd op het jaargetijde.
En het kerstdiner op school. Ik ben door schade en schande wijs geworden en heb al snel geleerd niet te experimenteel te willen zijn. Jaren geleden ‘moest’ ik het lievelingsgerecht van mijn oudste maken, toen 5 jaar. Niemand heeft er van gegeten, alleen zijzelf. Koude risotto met komkommer, pesto en kaas ging waarschijnlijk alle kleuters echt te ver. En een jaar of twee later kwam ik vanwege tijdnood niet verder dat stokbrood met kruidenboter, dat was schoon op … Dat is dus nu onze succesformule. Maar wie weet, dit jaar …
 
De vormgeving van Wat lunchen we vandaag? is leuk. Een beetje onrustig wellicht, maar wel speels én overzichtelijk.
Ik vind de lunchtrommelbriefjes een schot in de roos. In het boek staan er veel om uit te knippen. Dat vind ik stiekem een beetje zonde, maar het idee is top!
 
Wat lunchen we vandaag?  is een erg leuk kookboek met echt leuke recepten. Eigenlijk bedoeld om mee naar school te nemen, maar voor ons meer om thuis mee te experimenteren en om bij lunch of diner te eten. Pastasalades vind ik bijvoorbeeld ook een prima avondmaaltijd! … richt zich vooral op ouders van kinderen in de basisschool leeftijd, al zijn de recepten ook avontuurlijk genoeg voor oudere kinderen.
Op de site van de uitgever tref je een inkijkexemplaar.
Wat lunchen we vandaag? – Susan Aretz
Kookboek, gebonden, 224 pagina’s, Uitgeverij Nieuw Amsterdam
 

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Elke dag lekker koken [kookboek – 101 recepten]

Elke dag lekker koken….. ja dat willen we allemaal wel. Maar hoe doe je dat …