Sophie Jackson was in Nederland!

Op een herfstachtige vrijdagochtend in september reed ik vanuit Zwolle naar Amsterdam. Al de hele week streden twee stemmetjes in mijn hoofd om voorrang. ‘Wat cool, ik ga Sophie Jackson ontmoeten en mag exclusief met haar praten!’, tegenover ‘waar ben ik mee bezig? Op mijn vrije vrijdagochtend voor een kwartier op en neer naar Amsterdam …’
Uiteraard heeft het eerste stemmetje gewonnen!

Sophie Jackson is de auteur van een aantal hot en steamy new adult-romans. Ik was totaal ondersteboven van ‘Stuk van jou’. Twee jaar geleden kreeg ik een ongecorrigeerd vooruitleesexemplaar om te recenseren en heb dat bijna in één ruk uitgelezen. Ik vond het een geweldig boek en was blij dat het het eerste deel van een trilogie bleek te zijn. De afgelopen jaarwisseling las ik Sophies tweede boek, ‘Stil van jou’. Ik was ziek, had griep, maar dat weerhield me er niet van ook erg enthousiast over dit boek te zijn.

Sophie Jackson heeft ook twee novelles geschreven over Kat en Carter, de hoofdpersonen van ‘Stuk van jou’, die haar uitgever heeft gebundeld in ‘Samen’ (ze zijn ook als losse ebooks verkrijgbaar). Begin september is het derde deel van deze serie uitgekomen, ‘Van jou’ en ik verheug me erop het dit weekend te gaan lezen!

   

Ik was ruimschoots op tijd in Amsterdam, heb mijn auto geparkeerd en arriveerde na een wandeling van tien minuten bij het Ambassade Hotel aan de Herengracht. Ik had geen idee wat ik kon verwachten vandaag, alleen dat ik een kwartier de tijd zou hebben. Ik zat net te overwegen nog even snel naar het toilet te gaan, toen ik al naar binnen mocht. Spannend!

Mijn eerste indruk van Sophie Jackson was super. Ik vond haar totaal niet lijken op de foto’s op de achterkant van haar boeken, in het echt ziet ze er veel vriendelijker en liever uit. Ze is behoorlijk kleiner dan ik ben en heel erg aardig. Aangezien we maar weinig tijd hadden, ben ik gelijk maar met de deur in huis gevallen en stelde mijn eerste vraag over guilty pleasures. Ik had drop voor Sophie meegenomen en op een kaartje kort opgeschreven wat een van mijn guilty pleasures is: heerlijk op de bank zitten met een mooi boek en een zak drop naast me (chocola mag ook).

Sophie denkt even na en vertelt dat comic book movies haar guilty pleasure zijn. ‘Ik ben een echte Marvel-girl en hou bijvoorbeeld ook van de Star trek-films. Ik heb ze allemaal gezien en heb alle dvd’s. Ik heb de films altijd op de achtergrond aan terwijl ik aan het schrijven ben, ik kan niet werken in stilte. Veel mensen vinden het prettig om muziek aan te hebben tijdens het schrijven, maar ik begin dan de songteksten op te schrijven. Dat schiet niet zo op …’

Sophie Jackson was lerares, inmiddels niet meer, ze is nu full time schrijfster. Ze vertelt me waarom ze is gaan schrijven. ‘Mijn leerlingen drongen er op aan dat ik ‘Twilight’ zou gaan lezen. Maar ik had helemaal geen zin om een boek over vampiers te gaan lezen. Op een dag lag het eerste deel op mijn bureau en ben ik het toch maar gaan lezen. Ik was zo geraakt door het boek, dat ik halverwege de andere delen heb besteld en gelijk door heb gelezen. Ik kon de boeken eigenlijk niet neerleggen. Ik wilde meer weten over de hoofdpersonen van ‘Twilight’ en ging zoeken op internet. Toen kwam ik op fanfiction.net, waar heel veel is geschreven over ‘Twilight. Ik heb veel slechte verhalen gelezen, maar ook veel goede verhalen en dat heeft mij geïnspireerd ook zelf te gaan schrijven.’

Ik moet eerlijk bekennen dat, ondanks dat ik veel young adult lees, ik de Twilight-saga van Stephenie Meyer niet ken. Maar ik ben na deze ontboezeming toch wel erg nieuwsgierig geworden naar wat het is wat Sophie zo gegrepen heeft. Al zijn vampiers ook niet helemaal mijn ding, ik ga me er binnenkort toch maar aan wagen.

Ik ben door dit verhaal ook erg benieuwd wie van Sophies hoofdpersonen haar voorkeur heeft. Sophie hoeft niet lang na de denken: ‘Carter. Hij voelt wat als een first love. Hij is sterk. Ik hou van de manier waarop hij houdt van mensen en de manier waarop een hekel heeft aan andere mensen. Hij is heel intelligent. Hij is sexy, hij is loyaal en hij is bloedeerlijk. En hij heeft tattoo’s …’

Ik wil graag weten of Sophie al aan een nieuw boek is begonnen. En dat is het geval! ‘Het wordt een heel ander boek. Het is een stand alone verhaal en geen onderdeel van de serie. De serie is erg gericht op de mannelijke hoofdpersonen en ik wilde echt even iets anders. Ook de stijl is anders. De trilogie is in de verleden tijd en in de derde persoon beschreven, vooral vanuit de mannelijke karakters. Het nieuwe boek schrijf ik in de eerste persoon in de tegenwoordige tijd vanuit een vrouwelijke hoofdpersoon. Ik wil haar wat kwetsbaarder maken. Kat en Grace en … zijn ook kwetsbaar, maar in de boeken ligt de nadruk op het feit dat ze sterke vrouwen next to their men zijn. Mijn vrouwelijke karakters zijn altijd sterk, dus dit is best een uitdaging voor me.’

Dit gesprek over de vrouwelijke hoofdpersonen brengt me nog op de vraag of Kat en Sophie misschien op elkaar lijken. ‘Eh, ja. Ik zou liegen als ik nee zou zeggen, ze heeft beslist een aantal trekken van mij. Ze is koppig, ze is temperamentvol, ze kan heel direct zijn. Ze zegt soms dingen zonder na te denken. Maar eigenlijk heb ik karaktertrekken van mezelf in al mijn vrouwelijke hoofdpersonen gestopt.’

Het kwartier was om voor ik het in de gaten had. Wat een leuk gesprek, wat een aardige vrouw en wat gaat ze serieus in op de vragen die ik haar stel. Een aantal daarvan heeft ze ongetwijfeld eerder beantwoord, maar dat heb ik niet aan haar antwoorden gemerkt, ze nam echt de tijd. Ten slotte heb ik Sophie gevraagd om een van haar boeken voor me te signeren. Dat ene unieke ongecorrigeerde vooruitleesexemplaar van ‘Stuk van jou’, het is nu nog bijzonderder!

 

 

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Everybody 1-2-Switch! [recensie]

De Nintendo Switch kan makkelijk gebruikt worden om samen met mensen spelletjes te spelen. Je …

Share
Share