42 weken zwanger


karinvandewielfotografieJe baby
Misschien dat er nog een klein grammetje bij gaat komen deze week, maar veel gekker gaat het niet worden. Hij blijft ongeveer  net zo groot als vorige week, hij kan eenvoudigweg niet heel veel meer groeien. Wel is nu vrijwel al het huidsmeer weg en kan het zijn dat je baby al met een droog huidje geboren word. Verder wacht je kindje net als jij. Wat het startsein voor de bevalling precies is, weten de artsen niet precies. Wel is bekend dat de baby hem geeft. Met 42 weken ben je ‘overdragen’ de medische term hiervoor is serotiniteit. De verloskundige zal je hoogstwaarschijnlijk voor een echo naar het ziekenhuis sturen. In het ziekenhuis bekijken ze je kindje, de placenta en de hoeveelheid vruchtwater. Op basis daarvan kan de gynaecoloog besluiten om de bevalling op te gaan wekken. Maar als alles er nog prima uitziet kan hij ook nog besluiten om toch nog even daarmee te wachten.

De Apgartest
Zodra je baby geboren is, krijgt hij de Apgartest. De gezondheid van je kindje wordt dan op vijf onderdelen bekeken. Voor elk onderdeel krijgt je kindje een 0, 1 of een 2. De test wordt twee keer afgenomen, 1 keer direct na de geboorte en 1 keer 5 minuten daarna. Sommige kindjes kunnen last hebben van de geboorte, waardoor ze 5 minuten later beter scoren.  In een enkel geval wordt het zelfs nog wel eens een derde keer gedaan, zo’n 20 minuten na de bevalling. Je baby wordt op de volgende onderdelen getest:
– hartslag
-ademhaling
-spierspanning
-reflexen
-huidskleur

Je lijf
Jij voelt je waarschijnlijk topzwaar!. Maar troost je, veel groter zal je buik niet meer worden, want ook jij gaat heel snel bevallen. Wachten is altijd lastig, je wilt zo graag. Maar geduld is een schone zaak tenslotte en zo kan je nog wel een beetje rust nemen, voordat die kleine er is.

Ideeën om de tijd door te komen

  • Doe elke middag een slaapje ook handig voor als de baby er straks is en je ’s middags tegelijk met hem bij wilt tanken. Zo wen je er vast aan!
  • Doe iedere dag een paar boodschappen in plaats van in één keer alle boodschappen voor de hele week. Zo heb je gelijk  iedere dag een uitje. En misschien is je hoofd al zo bezig met de op handen zijnde bevalling en jullie aanstaande kindje, dat het ook alleen maar lastig is om nu al te moeten bedenken wat je over 3 dagen wilt eten.
  • Altijd al die seizoenen van Friends terug willen zien? Nu is je kans. Nodig wat vriendinnen uit, of ga lekker in je eentje languit op die bank; Heerlijk!
  • Maak een mobile! Creatief bezig zijn heeft allerlei voordelen: de tijd vliegt voorbij, het geeft je een goed gevoel en als je iets in elkaar knutselt voor de babykamer heb je er nog wat aan ook.

Succes!

Lees ook:
41 weken zwanger
Lees alle 42 zwangerschaps- weken op een rij

Share

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

Geniet van een heerlijke nachtrust om overdag energiek te zijn voor je kinderen

Voel je je als ouder de hele tijd moe? Dat is zo gek nog niet. …

Share
Share