21 weken zwanger

21 weken zwanger… zelfs wanneer je pas met 42 weken zou bevallen, ben je al op / over de helft van je zwangerschap.

Je baby
Je baby weegt nu ongeveer 380 gram en is ongeveer 27 centimeter lang. Je baby groeit nu ongeveer met 60 gram per dag. De geslachtsorganen ontwikkelen zich nu snel. Als je besluit een pretecho te maken, dan is dit een goede periode. Op een echo kan je nu goed zien of je een zoon of dochter krijgt. Is het een jongen? Dan kan je zijn piemeltje al goed zien. Is het een meisje? Dan heeft ze nu al miljoenen eicellen in de eierstokken waar na de geboorte nog maar een half miljoen van over is.

Herkennen
Je krijgt nu soms het gevoel dat je kind een vechtsport aan het beoefenen is als haar eerste fladderende bewegingen worden omgezet in volwaardige schopjes en stoten. Door dat je je baby steeds beter leert kennen, ontdek je een bepaalt patroon in de activiteiten van je kindje. Ook begint het gehoor van je kindje goed te werken. Zo schrikt je kind van plotselinge geluiden die door je buik- en baarmoederwand heen dringen.

Je lijf
Je bent nog niet te groot en de ongemakken van de eerste maanden (zoals misselijkheid) zijn voor het grootste deel verdwenen. Je voelt je goed en geniet ervan zolang je kunt. Dat wil niet zeggen dat je geen enkele probleem hebt.

Spataderen
Zo stijgt bijvoorbeeld je olieproductie waardoor je meer last van acne kan krijgen. Ook ben je gevoeliger voor spataderen. Gedurende jouw zwangerschap is er toenemende druk op de aderen in je benen die ertoe kunnen leiden dat de wanden van je aderen gaan ontspannen. Je bent meer kans om een spatader als andere familieleden er ook gevoelig voor zijn. Hoe ouder je bent en hoe meer zwangerschappen je hebt gehad, hoe groter de kans op spataderen. Om spataderen te voorkomen of om ze helpen te verminderen, is het zinvol om dagelijks zo veel mogelijk met je benen en voeten omhoog te zitten.

Lees ook:
Ik ben … weken zwanger. Alle weken op een rij
20 weken zwanger
22 weken zwanger

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Waar wil jij sterker in worden?

Wanneer je zwanger bent, of Trotse Moeder van een of meerdere kinderen, ziet je leven …

Share
Share