20 weken zwanger

20 weken zwanger, dit is een mijlpaal die gevierd mag worden! Je bent nu officieel op de helft van je zwangerschap.

Je baby
De baby weegt nu ongeveer 320 gram. Hij is ongeveer 16,5 centimeter lang van kop naar de kont en ongeveer 25 centimeter van kop tot hak. Oftewel de lengte van een banaan. De eerste 20 weken, wanneer een baby de benen gekruld tegen zijn torso heeft, is het moeilijk een meting verrichten van hoofd tot hak. De metingen die in de eerste periode worden gedaan, zijn dus meestal van hoofd tot kont metingen. Vanaf 20 weken zwangerschap wordt je kindje gemeten vanaf hoofd tot hak.

Bewegen
Je baby beweegt zich ongeveer 200 keer per etmaal. De kans is groot dat je jouw kindje nu goed gaat voelen. Als je al vaker zwanger bent geweest, dan voel je jouw baby waarschijnlijk al wat weken. Je herkent het gevoel gelijk van een eerdere zwangerschap. Word niet gelijk ongerust als je een tijdje niets voelt; je baby ligt waarschijnlijk gewoon lekker te slapen.

Meconium
Vanaf deze periode kan het kindje slikken. Dat is een goede gewoonte voor zijn spijsvertering. Ook start de productie van het meconium, een zwarte, kleverige bijproduct van de spijsvertering. De meconium poep zal ophopen in zijn darmen. Dit is het meconium dat je na de geboorte in zijn eerste vieze luiers vindt. Maar schrik niet als jouw baby geen meconium in zijn luier heeft, want sommige baby’s poepen al hun meconium al in de baarmoeder of tijdens bevalling.

Je lijf
Gefeliciteerd; je bent op de helft van je zwangerschap! De bovenkant van je baarmoeder is ongeveer te hoogte van je navel. Je bent nu ongeveer al 4,5 kilo aangekomen en je zal gemiddeld nu elke week ongeveer 450 gram aankomen. Je hoeft niet voor twee te eten; dat is een fabeltje!

IJzer
Zorg ervoor dat je voldoende ijzer binnen krijgt. Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam behoefte aan meer ijzer. Door het uitbreiden van je bloedvolume, de groeiende baby en de placenta. Rood vlees is een van de beste bronnen van ijzer, maar word afgeraden om te eten als je zwanger bent. Voedselbronnen waar ijzer in zit, zijn vlees, vis, granen, aardappelen, peulvruchten, bonen, spinazie en rozijnen.

20 weken echo
Elke zwangere vrouw heeft recht op een 20-weken-echo bij de verloskundige of in het ziekenhuis. Dit gebeurt meestal tussen de 18 en 22 weken zwangerschap. Deze 20-wekenecho is een medische echo. Er wordt gekeken naar de groei van je baby en naar bepaalde geboorteafwijkingen. De placenta en de navelstreng worden gecontroleerd, net als alle vitale organen van je baby. Omdat het geslacht van de baby al zichtbaar is, kan je het beste op voorhand aangeven of je het geslacht wilt weten. Echografisten kunnen dan hun best doen om de geslachtsorganen niet in beeld te nemen, maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Lees meer over de 20 wekenecho >>

Zwangerschapscursus
Als u nog niet hebben aangemeld voor zwangerschapscursus moet je dat nu echt doen. Zwangerschapscursussen zijn er in allerlei verschillende varianten. Als je een cursus wilt volgens, kies dan voor een cursus waar je een goed gevoel bij hebt. Laat je hierdoor niet te veel beïnvloeden door anderen, want jij bent zwanger en jij wilt een cursus volgen voor extra hulp tijdens de bevalling. Er zijn ook cursussen die je samen met je partner kan volgen. Als je graag zo’n cursus volgt, weet dan zeker dat je partner dit ook een goed plan vindt. Je zit er namelijk ook niet op te wachten dat je elke week je partner moet meeslepen naar de cursus. Meer weten over zwangerschapscursussen en tips bij het kiezen? Klik hier>>

Lees ook:
Ik ben … weken zwanger. Alle weken op een rij
19 weken zwanger
21 weken zwanger
20 weken echo
Zwangerschapscursussen

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Leuke apps voor tijdens je zwangerschap

Je zwangerschap is een bijzondere en spannende tijd waarin er veel verandert. Een beetje extra …