12 weken zwanger

12 (twaalf) weken zwanger: lees hier alles wat je wilt weten:

Je baby
Je bent 12 weken zwanger en je baby is nu ongeveer 7,5 cm. Je baby maakt meer bewegingen door de spierontwikkeling van armpjes en beentjes. Je baby heeft ook meer reflexen. Je baby kan zelfs duimzuigen.

De huid van je baby is gevoelig geworden. De hersenen zijn helemaal gevormd en je baby kan pijn voelen.

Het gezichtje van je baby wordt ook steeds verfijnder. De oogjes, een paar weken geleden nog continu open, blijven nu gesloten. De oogleden beschermen de oogjes die volop in ontwikkeling zijn. Achter de gesloten oogleden zie je de donkere vlekken die straks de pupillen worden. De oogjes blijven dicht tot de zevende maand. De stembanden gaan zich nu ook ontwikkelen.

Je lichaam

Striae
Tijdens je zwangerschap groeien je buik en borsten in een relatief korte periode erg veel. Ook kunnen je bovenbenen, heupen en billen rondere proporties aannemen. Door de snelle toename van lengte en omvang wordt de huid en de rekbaarheid op de proef gesteld. Soms scheurt het onderhuidsbindweefsel, dan zie je een soort marmer ontstaan, striae (zwangerschapsstriemen) genoemd. Dat is heel normaal tijdens de zwangerschap. De aanleg voor zwangerschapsstriemen is erfelijk bepaald. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de kans op striae te verminderen.

  • Je kunt je borsten  wisseldouches geven voor het verstevigen van de huid. Als deze striemen net ontstaan, zijn ze meestal roze of (paars)rood van kleur maar na verloop van tijd worden ze wit en vallen ze minder op.
  • Eet niet abnormaal. De toename van je zwangerschapsgewicht vereist al genoeg flexibiliteit van je huid. Zorg dat je niet ook overgewicht van ”lekker eten” er bij krijgt! zie voor voeding en hier over gewicht
  • Verzorg je huid goed. Bij de drogist zijn er crêmes te koop die striae helpt reduceren.
  • Je kunt je borsten  warme en koude wisseldouches geven voor het verstevigen van de huid.
  • Massage. Neem een warme douche, smeer je in met olie of een bodylotion, pak dan een stukje huid met twee vingers vast. Trek voorzichtig aan de huid tot het een beetje pijn doet. Doe dat bij alle potentiële striae plekken.
  • Als deze striemen net ontstaan, zijn ze meestal roze of paars/rood van kleur. Kleine streepjes verschijnen aan de oppervlakte van je huid maar na verloop van tijd worden ze parelmoer/wit en vallen minder op. Ze gaan ook niet meer weg.
  • De scheurtjes van het onderhuidsbindweefsel zijn niet pijnlijk, maar kunnen wel jeuken. Mentholpoeder of een nat koud washandje helpt tegen de jeuk.

Miskraam
Vanaf nu is de kans op een miskraam aanzienlijk kleiner. Ben je toch nog bang voor een miskraam? Je baby zit veilig in je buik in het vruchtwater, beschermd door stevige vliezen. De oorzaak van een miskraam is vaak een fout in de ontwikkeling van de foetus. Het is niet levensvatbaar en wordt door de natuur afgestoten. Hier lees je hoe je een miskraam kunt herkennen. Het is ook verstandig om met je huisarts of verloskundige over je angst te praten.

Praktisch
Denk in deze periode ook al over kinderopvang (indien gewenst) na. Er is een site van het ministerie van Onderwijs waar je alles over de crèche bij jou in de buurt kan lezen, hoe duur hij is, de wachttijd en kwaliteit. Het lijkt wat vroeg maar kinderdagverblijven hebben soms lange wachttijden, vooral in de stad. Wil je gebruik van een kinderdagverblijf maken, dan is het raadzaam om al te informeren naar de wachttijd en je eventueel al op te geven.

Je partner en het vaderschap
De meeste mannen moeten even wennen aan de gedachte dat ze vader worden. Lees hier meer over vaderschap tijdens zwangerschap. Laat je partner met je mee leven, betrek hem bij je zwangerschap. Je kunt een groot deel van zijn onzekerheden of angsten wegnemen door er over te praten en je samen te verdiepen in de zwangerschap en de verzorging van jullie baby. Laat hem de zwangerweken van deze site lezen of een boek lezen over de zwangerschap en de verzorging van een baby. Bekijk samen een video van een bevalling. Zo kunnen jullie je voorbereiden op wat jullie te wachten staat.

Jij draagt jullie baby en bouwt er negen maanden lang een band mee op. Je partner voelt er niets van. Jij krijgt alle aandacht, jij staat voortdurend in het middelpunt van de belangstelling. Door het gevoel er een beetje bij te hangen, kan je partner prikkelbaar en jaloerse gevoelens krijgen. Hij kan vinden dat je te veel met je zwangerschap bezig bent en te weinig aan hem denkt, ook al zal hij dat niet meteen zeggen. Hij kan zich daardoor wat buitengesloten gaan voelen.

Probeer daarom niet alleen alle aandacht op je zwangerschap te richten. Praat met je partner en vraag naar zijn gevoelens. Vraag hoe het voelt om vader te worden. Zorg voor een juiste verdeling van aandacht tussen jullie twee. En betrek je partner bij je zwangerschap. Neem je partner bijvoorbeeld mee naar de controles bij de verloskundige. Hij kan dan ook het hartje van jullie baby horen kloppen of jullie kindje op de echo zien. Kan je partner niet elke keer mee naar de verloskundige? Dan is een eigen doppler ook een idee. Zo kunnen jullie samen, wanneer het jullie uitkomt, thuis naar je baby luisteren! Dopplers zijn er in verschillende uitvoeringen en tegenwoordig al voor een paar tientjes te koop.

Trotse Moeders Banner - 12 Weken zwanger

Lees ook:
11 weken zwanger
13 weken zwanger
Ik ben …. zwanger, alle weken op een rij
Alle zwangerschapsonderzoeken op een rij

Heb jij een leuk of ontroerend verhaal over je 12 weken zwangerschap en wil je het graag delen met anderen? Je kunt het insturen naar redactie@trotsemoeders.nl

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Waar wil jij sterker in worden?

Wanneer je zwanger bent, of Trotse Moeder van een of meerdere kinderen, ziet je leven …

Share
Share