‘Laat het licht aan’ maakt depressie bij middelbare scholieren bespreekbaar

Première ‘Laat het licht aan’

Hakken aan, mooie blauwe jurk, deze week ging ik naar de première van ‘laat het licht aan’! Onderweg naar het DeLaMar theater allemaal mannen in mooie pakken en elegant geklede dames. Ondanks het regenachtige weer, en het thema ‘depressie’ lijkt iedereen die naar het theater komt er zin in te hebben. De rode loper ligt uit, er worden foto’s gemaakt. Alles ademt een chic ‘avondje uit’ uit. We voelen ons meer dan welkom!

Willem van Leunen opent de avond. Hij neemt ons mee naar het ontstaan van ‘Laat het Licht aan’: de afstudeerversie van Jarno Korf. Een kortere voorstelling met een klein publiek. Maar het maakte indruk. De voorstelling zorgde voor veel gesprekstof; verhalen en emoties werden gedeeld. Het idee voor Throughout Productions ontstond. Inmiddels is ‘Laat het Licht aan’ een depressiepreventieprogramma waar de theatervoorstelling (geregisseerd door Herman Bolten) een onderdeel van is.

Op de foto: Jarno Korf, Hanneke Engel en Willem van Leunen; foto: Boy Hazes 

 

Depressie bij jongeren

De avond staat in het teken van ‘depressie bij jongeren’. Geen feestelijk onderwerp. Maar wel belangrijk! Dit wordt duidelijk gemaakt door de sprekers die voor de voorstelling het publiek toespreken. Zo vertelt Wethouder Simone Kukenheim over de toegenomen depressieve gevoelens van jongeren tijdens corona. Positief is wel, aldus Kukenheim, dat er steeds meer over gesproken wordt.  Johan Kuip van Unicef vult aan dat we af moeten van ‘als je maar gelukkig bent’;  het is oke als je niet gelukkig bent. Je hebt het recht te falen.

Ruthie Werner van 113 Zelfmoordpreventie vertelt dat elke maand 350 jongeren op de eerste hulp terecht komen na een zelfmoordpoging. Afgelopen tijd geeft 1 op de 5 jongeren aan suïcidale gedachten te hebben gehad. Ze geeft aan hoe belangrijk het is in contact te komen met deze jongeren. De voorstelling ‘Laat het licht aan’ kan een mooie aanleiding zijn tot een dieper gesprek met jongeren.

De sprekers worden afgewisseld door het heftige persoonlijke verhaal  en de muziek van Dani van Velthoven (laatste winnaar van The Voice), wat het belang van het onderwerp met dikke lijnen onderstreept.

 

De Voorstelling

Het toneel is wat mistig. Jarno staat op een tafel. Hij beweegt een tennisballetje nerveus van de ene naar de andere hand. ‘Wie ben ik?’ Vraagt hij zich af. ‘Dat ga ik uitzoeken’.

In de voorstelling zie je Jarno’s worsteling. Met het misbruik wat hij heeft meegemaakt. Met de depressie die daar op volgt. Met zijn omgeving. Hij vertelt hoe hij snel het vertrouwen in de hulpverlening is kwijtgeraakt.

Je vóélt het moeizame contact tussen zijn goedbedoelende moeder (Hanneke Engels), en een Jarno die het ook allemaal niet meer weet.  Je vóélt de machteloosheid van zijn moeder. En je ervaart hoe ze te erg haar best doet. Je vóélt de onmacht en frustratie van Jarno.  Als Jarno midden in zijn verhaal plots stilt valt, is het indrukwekkend stil in de zaal.  Het gevoel komt binnen, en hoe!

foto: Boy Hazes 

 

Jarno Korf (24) schreef deze voorstelling naar eigen ervaring.  Het getuigt van moed en kracht hoe hij zijn eigen ervaring omzet om middelbare scholieren aan het denken, of beter; aan het praten te zetten. Samen met Willem van Leunen (muziekschrijver) richtte hij Throughout Productions op, waar we in de toekomst meer van dit soort producties van kunnen verwachten.

‘Laat het licht aan’ is een depressiepreventieprogramma  waar de voorstelling een onderdeel van is.

De voorstelling is indrukwekkend, maar ook positief. Jarno vertelt hoe praten helpt. Hoe de mensen in de zaal, dat zijn deze avond vooral professionals, een verschil kunnen maken. Door écht contact met jongeren te leggen. Ik ben er van overtuigd dat deze voorstelling bij kan dragen aan bewustwording, en een opstap kan zijn naar dat gesprek. Over wat er echt toe doet; hoe je je écht voelt.

Laat het licht aan bestaat uit:

  • Een theatervoorstelling
  • Interactieve workshops
  • Masterclass voor professionals (onderwijs, zorg, hulpverlening)
  • Omvangrijk servicepakket

Meer info vind je op: www.throughout.nl

 

Als onderwijsprofessional raad ik deze voorstelling aan!

Als moeder raad ik aan deze voorstelling onder de aandacht te brengen bij de school van jouw kind.

foto: Judith Verbeet
Share

About Judith Verbeet

Hier schrijft Judith Verbeet! Een ‘Trotse Moeder’ die heel vaak lol heeft met haar dochters van 10 en 11, de één een pre-puber, de ander een puber. Allebei net zo eigenwijs als hun moeder!

Check Also

Fantasievriendjes Première + Film [verslag]

Na het succes van de twee “A Quiet Place” films komt nu de nieuwste film …

Share
Share