Vanaf september 2021: de 13 weken echo

Inmiddels is het voor veel mensen bekend: de 20-weken echo is een medisch onderzoek rond de 20 weken zawangerschap waarop een aantal afwijkingen te zien zijn met een grote mate van betrouwbaarheid. Nu heeft de RIVM laten weten dat zwangeren ook een 13-weken echo kunnen laten maken. Waarom? En waarom zou je kiezen om het wel / niet te doen? We hebben het voor je uitgezocht:

Waarom een 13 weken echo?
Onze overheid wil graag weten of de voordelen van een 13 weken echo afwegen tegen de nadelen. Daarom gaan ze een wetenschappelijk onderzoek starten en door de 13-weken echo aan te gaan bieden, kunnen ze de ervaringen van zwangeren vastleggen en op die manier beter afwegen of het een goed besluit zou zijn om standaard een 13 weken echo aan te bieden, naast de 20 weken echo en de NIPT. Het wetenschappelijk onderzoek over de 13 wekenecho loopt tot 2024.

Wat zijn de voordelen van een 13 weken echo?
Ten eerste is het leuk en mooi om jouw kindje te zien wanneer je 13 weken zwanger bent. Het is vaak nog onwerkelijk, je hebt misschien je baby nog niet gevoeld, je begint misschien nog maar net een buikje te krijgen…. Bij een 13 weken echo kun je uitgebreid meekijken. Je baby is een echt mini-mensje: alles wat moet ontstaan is al aanwezig, maar dan heel klein natuurlijk. Bij 13 weken zwangerschap weegt je baby ongeveer 30 gram en is hij of zij ongeveer 9 cm groot. Wanneer er geen afwijkingen gevonden worden, zul je een stuk geruster kunnen genieten van de verdere zwangerschap.

Wat zijn de nadelen van een 13 weken echo?
De echo is (net zoals de 20-weken echo) geen pret-echo. Het is een medisch onderzoek en het is er op gericht om eventuele afwijkingen al vroeg te kunnen ontdekken. Dat kan veel onzekerheid met zich meebrengen. Het kan zijn dat de rest van je zwangerschap niet meer onbezorgd is. Het kan zijn dat je al vroeg gaat nadenken over de consequenties van eventuele afwijkingen. Het kan je zwangerschap minder fijn maken.

Wie mag een 13 weken echo laten maken?
Het laten maken van een echo is niet verplicht. Wanneer je voor jezelf de voordelen en de nadelen van dit onderzoek hebt afgewogen en je bent tussen de 12+3 tot en met 14+3 weken zwanger (dus tussen de 12 weken + 3 dagen tot en met 14 weken + drie dagen zwanger), dan kun je vanaf 1 september 2021 een 13 weken echo laten maken. Een voorwaarde is wel dat je meedoet met het wetenschappelijk onderzoek. De uitslag van de echo krijg je meteen na het onderzoek.

Hoe gaat een 13 weken echo?
Zowel de 13 wekenecho als een 20 wekenecho zijn echo’s die via de buik worden gemaakt. Omdat je baby nog zo klein is, kan het zijn dat het onvoldoende duidelijk in beeld komt of er afwijkingen zijn. Dat is jammer uiteraard, maar dan is er altijd nog de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken is er maar een klein percentage van de baby’s waarbij afwijkingen gezien worden. Wanneer dat zo is, is er aanvullend onderzoek mogelijk. Je blijft altijd zelf degene die beslist of je dit wilt of niet. Een video over de 13 weken echo en de 20 weken echo vind je hier >>>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Mathieu Pater promoveert op onderzoek naar muziektherapie voor jongeren en kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis

Met het verdedigen van zijn proefschrift “Music therapy for children with Autism Spectrum Disorder: development …